STAznanost

Komunikatorica znanosti: Do samooskrbe z drugačnim načinom življenja

Celje, 25. februarja - Komunikatorica znanosti 2014 Ana Vovk Korže je v okviru današnjega predavanja v Celju o tem, kako postati samooskrben, povedala, da se je treba odločiti za drugačen način življenja, kot smo ga vajeni danes. Slovenija trenutno namreč z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb po kmetijsko-živilskih izdelkih.

Po njenih besedah je samooskrba pomembna zaradi zagotavljanja državne varnosti, zmanjšanja odvisnosti od zunanje trgovine, urejenosti in obdelanosti podeželja, ohranjanja delovnih mest, zmanjšanja revščine, varovanja okolja in izboljšanja zdravja prebivalstva.

Dejala je, da s spremembo načina življenja lahko tudi prihranimo, saj lahko bivamo v varčnih objektih, sami pridelujemo hrano in delamo skladno z naravo.

Ob odločitvi za spremembo življenja Koržetova svetuje vključitev v skupine, ki razvijajo trajnostne gradnje. Udeležencem predavanja je med drugim predstavila rastline, ki čistijo in zadržujejo zemljo, vegetacijske pasove za zaščito pred vetrom, zaščito pred erozijo ter deževne vrtove za čiščenje vode.

"Že nekaj časa se govori o alternativnih načinih življenja, o trajnostnih pristopih k vsakdanjim stvarem, opravilom ter navadam, o vračanju k naravi. Vendar za današnjega človeka, ki je vpet v mehanizme sistema, v katerem je zrasel, ni lahko pretrgati vezi in se upreti toku, ki ga vleče s seboj," je dejala Koržetova, sicer geografinja s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Dodala je še, da obstajajo že ekovasi in ekomesta, kjer ljudje živijo aktivno, ustvarjalno, srečno, vsi so zaposleni in ne potrebujejo veliko denarja.