STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Mariboru obeležili 55 let študija kemije v mestu

Maribor, 2. marca - Mariborska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo je danes slovesno obeležila 55-letnico študija kemije v Mariboru in 20-letnico samostojnega delovanja fakultete. Dekan Željko Knez je ob tej priložnosti študentom razdelil nagrade za najboljša diplomska dela in raziskovalne naloge ter podpisal listino o sodelovanju z Mariborskim vodovodom.

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah. Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete. Dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Željko Knez. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah.
Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete.
Dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Željko Knez.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah. Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete. Mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah.
Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete.
Mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah. Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete. Foto: Gregor Mlakar/STA.

Maribor, Predavalnica Boruta Pečenka na Tehniških fakultetah.
Slovesnost ob 55-letnici študija kemije v Mariboru in 20-letnici samostojne kemijske fakultete.
Foto: Gregor Mlakar/STA.

Knez je ob obletnici, v okviru katere so odprli tudi prenovljena laboratorija za separacijske procese in produktno tehniko ter za vodno biofiziko in membranske procese, poudaril, da je fakulteta v času svojega obstoja pustila svoj pečat in med drugim navezala številne stike z globalnimi igralci, ki letno ustvarijo 350 milijard evrov prometa in zaposlujejo okoli 600.000 ljudi.

"Vse to nam je omogočilo, da smo se opremili z vrhunsko raziskovalno opremo, fakulteta pa je danes med vodilnimi institucijami v Sloveniji, pa tudi v svetu," je poudaril Knez. Ob tem, ko se prav te dni poteguje tudi za rektorski položaj, ni pozabil omeniti niti, da blagovna znamka, ki jo je ustvarila ne le fakulteta, pač pa celotna mariborska univerza, prinaša dodano vrednost mestu in državi.

Mariborska kemijska fakulteta sodeluje z največjimi multinacionalkami s področja kemije in kemijske tehnologije, kot so BASF, Philip Morris, PPG, Frutarom in druge, z novimi laboratoriji pa se jim odpirajo vrhunske dodatne možnosti za raziskave. To je za fakulteto pomembno tudi iz finančnega stališča, saj velja za članico univerze, ki največ denarja pridela pridela na trgu. Gre za okoli milijon evrov, kar predstavlja skoraj tretjino njihovega proračuna.

Kot je še povedal Knez, je zanimanje za vpis na njihovo fakulteto zelo veliko in se je v zadnjih nekaj letih praktično podvojilo. Njihovi študenti bodo v naslednjem obdobju lahko sodelovali tudi v skupnem projektu z Mariborskim vodovodom. Knez je pojasnil, da bodo po obnovi laboratorija za vodno tehnologijo sodelovanje nadgradili in formalizirali raziskave, ki so jih v preteklosti že izvajali.

Prvi mož Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je pojasnil, da bodo znanje fakultete vključili v njihove neposredne potrebe na področju vodooskrbe. Ker imajo v upravljanju 221 objektov, se pri nekaterih srečujejo z veliko trdoto vode, zato bodo fakulteti ponudili možnost, da jim pomaga primer ustrezno tehnično rešiti. Prve rešitve pričakujejo v približno letu dni, če jim bo uspelo, pa bo omenjeno javno podjetje privarčevalo več desettisoč evrov.

Današnje slovesnosti so se udeležili nekateri prejšnji rektorji mariborske univerze, očitno tudi zaradi predvolilnega obdobja pa ni bilo opaziti aktualnega Danijela Rebolja. Prišel je mariborski župan Andrej Fištravec, ki je ponovno izpostavil pomembnost povezanosti univerze in mesta ter pri tem omenil, da je mesto v obdobju nekakšnega prestrukturiranja kemijske industrije. Omenil je zadnje investicije v Henklu in aktualni postopek prodaje Marifarma, za katerega naj bi se zanimali nekateri investitorji iz neevropskih držav.