STAznanost

Štipendije Za ženske v znanosti letos prejmejo fizičarka, matematičarka in farmacevtka

Ljubljana, 5. marca - Štipendije Za ženske v znanosti gredo letos v roke fizičarki Zali Lenarčič, matematičarki Špeli Špenko in farmacevtki Maši Sinreih, katerih dela odsevajo znanje, odličnost in vizijo ter predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti. Znanstvenice so s štipendijo v višini 5000 evrov nagradili že devetič, so sporočili organizatorji.

Nacionalni progam Za ženske v znanosti želi ženske spodbujati, da ostanejo na znanstveni poti ter z večjo prepoznavnostjo postanejo vzornice mladim dekletom. Letos se je na razpis prijavilo 20 mladih raziskovalk, tri najbolj perspektivne sta izbrala strokovna komisija in nacionalni odbor. Ti so največji doprinos k znanosti prepoznali prav v visoki stopnji inovativnosti predlaganih projektov.

Skupni imenovalec letošnjih štipendistk je ljubezen do naravoslovja, dinamično delo in strast, da najdejo odgovore na zastavljena znanstvena vprašanja. Vse tri nagrajenke izkazujejo odlično dosedanje znanstveno delo, ki se odraža v bogati bibliografiji s področja doktorske disertacije, so organizatorji navedli v sporočilu za javnost.

Lenarčičeva v svojem delu z naslovom Neravnovesne lastnosti Mottovih izolatorjev, želi iz teoretičnega vidika razumeti, zakaj in na kakšnih časovnih skalah se lastnosti določenih materialov spremenijo pod vplivom močnega pulznega zunanjega električnega polja.

Nagrajeno delo Špenkove nosi naslov Preoblikovane strukture asociativnih algeber, kjer se poglablja v to, kako preoblikovanje določenih objektov vpliva na njihovo prvotno strukturo.

Sinreihova pa si je štipendijo pridobila z delom Študije metabolizma progesterona in vloga metabolitov pri raku endometrija in endometriozi.

V počastitev dosežkov slovenskih raziskovalk danes v SNG Drami Ljubljana poteka slavnostna podelitev štipendij.

Poleg finančnih spodbud perspektivnim mladim raziskovalkam, so med poglavitnimi cilji programa Za ženske v znanosti namreč tudi osvetljevanje vloge žensk v znanosti, izenačevanje možnosti za delovanje predstavnikov obeh spolov v znanosti ter spodbujanje želje po delu v znanosti med mladimi nadarjenimi ženskami.

Partnerji nacionalnega programa Za ženske v znanosti, ki se izvaja že od leta 2006, so L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija.