STAznanost

Obetata se nova ukrepa za krepitev zaposlovanja mladih znanstvenikov

Ljubljana, 10. marca - Direktor Agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös se zaveda problema odhajanja mladih znanstvenikov v tujino, ker doma ne dobijo zaposlitve. Zato bodo predlagali dva nova kratkoročna finančna instrumenta za krepitev zaposlitve mladih, je povedal v pogovoru za današnjo izdajo Dnevnika.

Uvedli naj bi zaposlitev za eno leto, pri čemer šest mesecev plača agencija, šest mesecev pa delodajalec. Poleg tega želijo izpeljati tudi razpis za zaposlitev raziskovalcev iz tujine. "Upam, da nam bo uspelo. Slovenija se mora prevetriti," pravi Györkös.

Poleg tega nameravajo spremeniti vrednotenje, v kolikšni meri je določena raziskava ekonomsko relevantna, hkrati pogrešajo jasno nacionalno strategijo, kaj naj bi se raziskovalo.

Györkös je v luči padanja sredstev za znanstveno dejavnost od leta 2011 znova opozoril, da je zaradi tega ogrožena zmožnost kakovostnega raziskovanja. "Treba je pogledati resnici v oči in jasno povedati: če država ne bo investirala v znanost, bomo stopili 10 let nazaj, pobirali pa se bomo 30 let."