STAznanost

URI Soča s pomočjo donacije bogatejši za računalniški komunikator

Ljubljana, 10. marca - Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča je bogatejši za aparat za nadomestno komunikacijo otrok. Z računalniškim komunikatorjem bodo začeli graditi lastni nabor tovrstnih pripomočkov, namenjenih učenju, vajam in testiranju za izbor najustreznejšega pripomočka, ki ga bo otrok uporabljal v domačem okolju, piše v sporočilu za javnost.

Donacijo je URI Soča prejel v okviru donatorske akcije podjetja Lidl Slovenija, ki je sredstva zbral s prodajo prazničnih izdelkov, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Z gradnjo lastnega nabora že omenjenih pripomočkov, bodo v URI Soča lahko zagotavljali še bolj kakovosten izbor pripomočkov, s katerimi otroci pridobivajo nove možnosti za izobraževanje in vključevanje v širšo družbo. Ker taki pripomočki veliko stanejo, so vsake donacije na inštitutu še posebej veseli.

Na otroškem oddelku URI Soča namreč pomagajo tudi otrokom in mladim, ki imajo zaradi kompleksnejših zdravstvenih stanj težave pri govoru in pri tem potrebujejo različne pripomočke za nadomestno komunikacijo. Računalniški komunikatorji pa so primerni za tiste otroke, ki ne zmorejo pokazati ali povedati, kaj želijo. Zato uporabljajo stikala, ki jih lahko upravljajo z rokami, glavo, z nogami ali pa z očmi.

Tak način uporabe pripomočkov otrokom predstavlja velik napredek v medsebojnem sporazumevanju, vendar je obenem tudi zelo naporen, saj zahteva veliko koncentracije in vidne pozornosti. Računalniški komunikator, ki ga je dobil URI Soča, vsebuje različne možnosti komunikacije, zato ga bodo lahko prilagodili posameznim potrebam otrok na rehabilitaciji.

Predstojnica otroškega oddelka na URI Soča Hermina Damjan je ob donaciji izpostavila pomembnost zaloge različnih pripomočkov, na katerih otroci s pomočjo logopedov vadijo in se učijo, da jim potem lahko predpišejo pripomoček, najbolj primeren zanje. Velikokrat ob začetku rehabilitacije namreč še ne vedo, kakšen komunikator je za otroka najboljši, zato ga mora otrok najprej testirati in se učiti uporabe.

Lidl Slovenija je akcijo, s katero je del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov namenil kot donacijo, izvedel že drugo leto zapored. Lani so donacijo namenili neonatalnemu oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, predali so jim prilagojen defibrilator za novorojenčke.