STAznanost

Letošnji teden možganov bo posvečen vidu in njegovemu ozadju

Ljubljana, 11. marca - V okviru Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa se bo 16. marca začel teden možganov, ki letos poteka že enajsto leto zapored, tokrat na temo Zakulisje pogleda. Vodja tedna možganov Lea Kristan je na novinarski konferenci poudarila, da je treba ljudem približati spoznanja o možganih, saj bodo bolezni živčevja vedno bolj zaznamovale družbo.

Po besedah Kristanove se čedalje več pozornosti namenja možganom, saj se prebivalstvo stara in bodo zato bolezni živčevja v razmahu. Letošnji teden možganov bo po njenih besedah posvečen vidu. Gre za sposobnost, ki jo jemljemo kot samoumevno, ki pa za slepe in slabovidne to ni, je dejala.

Struktura tedna ostaja nespremenjena. V ponedeljek bodo potekala uvodna predavanja z različnih področij, od fiziologije do družbenega pogleda na vid. V torek se bodo zvrstile interdisciplinarne in interaktivne delavnice. Ena bo namenjena najmlajšim, delavnica o povezavi možganov in tanga pa bo namenjena odraslim.

Ne bodo manjkala niti najpomembnejša odkritja na področju nevroznanosti, ki jih bodo predstavili v sredo. Med drugim bodo spregovorili o Nobelovi nagradi s področja medicine ter predstavili bionični vid. V četrtek pa bodo bolj klinično obarvane teme, kot so motnje vida, slepota in halucinacije.

Konec tedna možganov bo v petek, ko bo potekala okrogla miza z naslovom Družba opazovalcev. Na njej bodo strokovnjaki z različnih področij spregovorili o tem, da današnja družba veliko opazuje, ljudje pa so tudi opazovani.

V okviru tedna možganov se je Sinapsa povezala tudi s Slovensko kinoteko, kjer bodo predvajali sedem filmov, povezanih s temo letošnjega tedna. Po njih pa bo potekala tudi diskusija, je še dejala Kristanova

Predsednik Sinapse in nevrolog Blaž Koritnik je izpostavil novosti, ki so se lani zgodile na področju nevroznanosti. Med drugim je omenil nove pristope k povezovanju možganov z računalniki, boljšemu prepoznavanju možganske aktivnosti in odpiranje možnosti zdravljenja z metodami stimulacije možganov.

Poleg tega so se lani na svetovni ravni začeli posamezni projekti na področju Alzheimerjeve bolezni, od katerih si obetajo, da bi bolezen bolje poznali in učinkovito pomagali. Področje nevroznanosti, kot pravi, zavzema v svetu 16 odstotkov celotne raziskovalne dejavnosti.

V Sloveniji pa je lanska nekajmesečna razstava o možganih po njegovih besedah pomagala pri popularizaciji možganov. Kot je še izpostavil, je poslanstvo Sinapse, da povezuje nevroznanstvenike v Sloveniji in v svetu skozi znanstveno-raziskovalne projekte, hkrati pa izobražuje javnost o delovanju živčevja, boleznih, pomenu raziskovanja živčevja in uporabi znanja za kakovostno življenje posameznika in družbe. Namen delovanja društva je tudi ozaveščanje javnosti o pomembnih novih spoznanjih v nevroznanosti, je še dodal.