STAznanost

Na mednarodni delavnici o pomenu biodiverzitete v Sredozemlju

Koper, 11. marca - V Kopru se je začela mednarodna delavnica o biodiverziteti, ki jo je s pomočjo evropskih sredstev organizirala Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) Univerze na Primorskem. Poudarek delavnice je na osveščanju javnosti o pomenu biotske raznovrstnosti v Sredozemlju, kjer človek in narava sobivata že stoletja.

Delavnica, namenjena biodiverziteti v Sredozemlju, je razdeljena v tri sklope, in sicer biodiverziteto morja, pitnih voda in kopnega, je za STA pojasnila predstojnica oddelka za biodiverziteto na Famnitu Elena Bužan, ki organizira tridnevno delavnico.

Poleg predstavnikov visokošolskih zavodov se delavnice udeležujejo tudi predstavniki vladnih in nevladnih organizacij, s tega vidika pa je pomen delavnice po njenem mnenju tudi v osveščanju javnosti in seznanjanju s pomembnostjo biodiverzitete v našem prostoru.

Kot ugotavlja Bužanova, biodiverziteta oz. biotska raznovrstnost danes upada, čeprav je za človeka zelo pomembna, saj nam ponuja vse od hrane do pitne vode, čiščenja zraka, zdravil itd. Ne gre pa zanemariti niti intrinzične vrednosti biotske raznovrstnosti kot take.

Celotno območje Sredozemlja smo skozi zgodovino spreminjali, saj je na njem že stoletja prisotno sobivanje človeka in narave, dodaja Bužanova. Dandanašnji pa je predvsem pomembno, da se zavedamo pomena trajnostne rabe prostora, torej uporabe naravnih dobrin na trajnostni način, s čimer bomo omogočili nadaljnji razvoj tako prostoživečih rastlin in živali kot celotnega naravnega okolja.

Tokratna delavnica je le ena izmed 11 dogodkov, ki jih fakulteta v tem letu pripravlja s pomočjo mednarodnega projekta Univerza na Primorskem in svet, za katerega so iz naslova evropskih strukturnih skladov na univerzi pridobili milijon evrov sredstev, od tega približno polovico na fakulteti, pravi dekanja Famnita Klavdija Kutnar.

Zaradi siceršnjega pomanjkanja sredstev so takšni razpisi zelo pomembni, konkretno so s pomočjo evropskih sredstev v okviru projekta na Famnitu za obdobje enega leta zaposlili štiri tuje profesorje, omogočila pa so jim tudi krajša gostovanja skupno 37 gostujočih predavateljev.

Na tokratni delavnici o biodiverziteti so sicer našteli 125 registriranih udeležencev in 30 predavateljev, od tega šest gostujočih, je še navedla Kutnarjeva.