STAznanost

Evropska komisija razdelila 713 milijonov nepovratnih sredstev za raziskave

Bruselj, 12. marca - Evropska komisija je danes sporočila, da je razdelila nova nepovratna sredstva za raziskave v skupni vrednosti 713 milijonov evrov, ki bodo dodeljena vrhunskim znanstvenikom v Evropi. Tem bodo nepovratna sredstva pomagala pri raziskovanju pojavov, kot so avtizem in disleksija ali vloga gravitacije v vesolju, so danes sporočili iz komisije.

Denar bo namenjen 372 raziskovalcem 38 različnih nacionalnosti, da okrepijo svoje znanstvene ekipe in izboljšajo raziskave ter nadgradijo svoje najboljše ideje. Vsak od izbranih znanstvenikov bo za svoje raziskovalno delo prejel sredstva v višini do 2,75 milijona evrov za obdobje do petih let.

Financiranje bo zagotovljeno iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Med prejemniki sredstev je tudi več kot 30 neevropskih državljanov. Vsi prejemniki sredstev bodo svoje raziskave opravljali v ustanovah gostiteljicah v 24 evropskih državah.

"Z vsakim projektom tega kalibra Evropo spreminjamo v laboratorij sveta. Naši najboljši in najbolj kreativni raziskovalci imajo koristi od sredstev EU in v zameno Evropa vsak dan uživa ugodnosti svojih investicij v znanje in ljudi," je ob tej priložnosti zatrdil evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas.