STAznanost

Prihodnji teden že 23. Dnevi Jožefa Stefana in dan odprtih vrat

Ljubljana, 22. marca - Institut Jožef Stefan (IJS) prihodnji teden prireja že 23. Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 23. do 28. marca. V ospredju dogajanja bo sredina podelitev nagrad zlati znak Jožefa Stefana, zvrstila se bodo predavanja uglednih slovenskih znanstvenikov. V soboto bo potekal tudi dan odprtih vrat.

Brdo pri Kranju. Akademik in prejemnik številnih priznanj Vito Turk. Foto: Nebojša Tejić/STA

Brdo pri Kranju.
Akademik in prejemnik številnih priznanj Vito Turk.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dnevi se bodo začeli v ponedeljek s predavanjem lanskoletnega dobitnika Zoisove nagrade za življenjsko delo, biokemika Vita Turka, ki bo pripravil predavanje z naslovom Lizosomalni katepsini in njihovi endogeni inhibitorji - 50 let raziskav. Predavanju bo sledilo odprtje razstave ob 100. obletnici rojstva slikarke Vide Fakin.

V torek bo sledilo predavanje Helene Dobrovoljc z Inštituta za slovenski jezik ZRC SAZU. V predavanju bo predstavljeno družbeno in kulturno ozadje jezikovnih sprememb, ki jih lahko opazujemo v jezikovnem sistemu na prelomu tisočletja - ob tretji komunikacijski revoluciji.

Osrednji dogodek v sredo bo večerna podelitev nagrad zlati znak Jožefa Stefana za najbolj odmevna doktorska dela. Še pred tem pa se bo odvilo predavanje raziskovalke Milene Horvat z naslovom Živo srebro: od pomembne surovine do nevarnega odpadka.

Še ena slovesna podelitev nagrad bo na vrsti v četrtek, ko bodo podelili priznanje zaslužni znanstvenik Instituta Jožef Stefan.

V petek pa bodo gostili predavanje z naslovom Računalniška analiza velikih socialnih omrežij, ki ga bo pripravil raziskovalec Jure Leskovec, sicer profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA. V predavanju bo predstavil raziskave velikih socialnih omrežij ter industrijske aplikacije, ki jih izdeluje v sodelovanju z organizacijami, kot so Wikipedia, Facebook in Twitter.

Zadnji dan je že tradicionalno namenjen najširši javnosti - raziskovalci bodo v sklopu vodenih ogledov predstavili dejavnosti instituta na področjih snovi, robotike, bio-kemo-fizike, informacijskih tehnologij in okolja. Ob tem bodo na voljo tudi enourne delavnice Šole eksperimentalne kemije, ki obiskovalcem omogočajo neposredno sodelovanje pri poskusih.

Organiziran bo tudi prevoz na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo obiskovalci ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.