STAznanost

Podelili letošnje nagrade zlati znak Jožefa Stefana

Ljubljana, 25. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes že 23. leto zapored podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana, ki so namenjene najodmevnejšim doktoratom v preteklih treh letih. Letošnja dobitnika sta Aljaž Godec in Erik Štrumbelj, so sporočili z instituta.

Aljaž Godec je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko zagovarjal doktorsko delo s področja fizike večdelne korelacije pri hidrofobnih interakcijah, ki je izjemnega pomena pri razumevanju procesov v molekularni biofiziki. Njegovo doktorsko delo je izjemno kakovostno in zrelo ter pomeni velik doprinos k fizikalnemu pojmovanju hidrofobnih interakcij. Hkrati predstavlja tudi pomemben prispevek na področju fizike tekočin, so zapisali na institutu.

Erik Štrumbelj je doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Njegovo doktorsko delo Učinkovita razlaga napovedi klasifikacijskih in regresijskih modelov spada na področje strojnega učenja, rešuje pa problem ocenjevanja prispevka posameznih vhodnih spremenljivk v napovednih modelih in njihovih napovedih.

Izsledke svojih raziskav je objavil v več znanstvenih revijah z visokim faktorjem vpliva, vključno z eno izmed najuglednejših revij s področja strojnega učenja Journal of machine learning research. Avtor sam in tudi drugi avtorji so metode, ki izhajajo iz njegovega doktorskega dela, kot orodje uporabili pri različnih praktičnih aplikacijah strojnega učenja, poudarjajo na IJS.

Zlati znak Jožefa Stefana podeljujejo avtorjem doma in v tujini najodmevnejših doktoratov, ki so bili podeljeni v Sloveniji v preteklih treh letih iz naravoslovno-matematičnih, tehniških ved in ved o življenju. Nagrade podeljujejo ob obletnici rojstva Jožefa Stefana (24. marec).

S priznanji želijo mlade spodbuditi k še večji zavzetosti na znanstvenoraziskovalnem področju, kar je tudi svojevrsten poziv odgovornim ljudem v gospodarstvu, da to znanje čim učinkoviteje uporabijo.