STAznanost

Na IJS danes dan odprtih vrat

Ljubljana, 28. marca - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ob zaključku letošnjih dnevov Jožefa Stefana prirejajo dan odprtih vrat. Obiskovalci bodo lahko spoznali delo in sestavo inštituta, raziskovalci pa bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev.

Organizirani ogledi se začenjajo ob vsaki polni uri med 9. in 13. uro pred glavnim vhodom na Jamovi 39 v Ljubljani. Obiskovalci lahko izbirajo med sklopi snov, robotika, bio-kemo-fizika ter informacijske tehnologije in okolje. Na voljo bodo tudi enourne delavnice Šole eksperimentalne kemije, ki obiskovalcem omogočajo neposredno sodelovanje pri poskusih.

Organiziran bo tudi prevoz na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo obiskovalci ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

Prvič bodo na dnevu odprtih vrat predstavili tudi nov pilotni sistem za ogrevanje in hlajenje prostorov z energijo sonca Infrasun. Objekt je zasnovan kot raziskovalno-izobraževalni energijski poligon, ki temelji na integraciji najsodobnejših sončnih termalnih tehnologij v enovit sistem ogrevanja in hlajenja prostorov z energijo sonca ter prikazu uporabe sonca kot infrastrukture.