STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Leskovec: Splet je laboratorij za preučevanje utripa človeštva

Ljubljana, 31. marca - Družbena omrežja obstajajo že tisočletja, a vidna postajajo šele z uporabo informacijskih sistemov, ki jih uporabljamo v zadnjem desetletju, je prepričan profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA Jure Leskovec. Po njegovih besedah imajo računalniki vse boljšo sliko naših aktivnosti in nas poznajo "bolje od nas samih".

Leskovec je na nedavnem predavanju na Institutu Jožef Stefan (IJS) predstavil nekaj raziskav velikih družbenih omrežij, ki jih pripravlja v sodelovanju z organizacijami, kot so Wikipedia, Facebook in Twitter.

Kot je poudaril, se z razvojem interneta in vse večjo uporabo računalnikov in mobilnih naprav človeška življenja selijo v digitalni prostor, kjer je jih je mogoče podrobno opazovati in meriti. "Ta digitalni prostor kar naenkrat postane laboratorij za preučevanje obnašanja sto milijonov, milijard ljudi, ki uporabljajo naše sistem," je dejal.

V družbi lahko pogosto opažamo določene vzorce vedenja, vendar pa so načela, ki jih vodijo, pogosto skrita in neopažena. Algoritemske analize velikih količin podatkov pa raziskovalcem sedaj omogočajo in jim dajejo jezik, da se tem pojavom približajo in jih začnejo meriti, modelirati in napovedati.

Tako je na primer mogoče spremljati razvoj jezika, ki ga uporablja določena spletna skupnost. V sklopu ene od raziskav so pod drobnogled vzeli vse zapise na spletnih forumih beeradvocate.com in breastcancer.org ter analizirali, kako se skozi leta spreminjata jezik skupnosti in jezik posameznika. Izluščili so jezikovne trende v skupnosti in med drugim ugotovili tudi, da se da na osnovi uporabe besed napovedati, kdaj bo določen uporabnik zapustil skupnost.

V drugi raziskavi pa so analizirali pristranskost ameriških medijev. Z algoritmi so preučili okoli šest milijard člankov v zadnjih šestih letih in ugotovili, da je Fox News kot prototip konzervativnega ameriškega medija zelo blizu liberalnemu New York Timesu; mnogo bližje kot nekemu bolj ekstremnemu konzervativnemu blogu, ki je po njihovih raziskavah bližje ekstremnim liberalnim blogom. "Nekatere ugotovitve morda veljajo tudi za Slovenijo," se je pošalil Leskovec.

V sklopu raziskave so analizirali tudi teme, o katerih pišejo mediji. Ugotovili so, da se zmerni liberalni mediji več ukvarjajo z zdravstvom, zunanja politika je nekje na sredini, konzervativni mediji pa imajo radi vojsko in nizke davke.

"Zelo lepo in enostavno se da zgolj na podlagi podatkov izmeriti, kakšna je variacija v tem svetu," je dejal Leskovec, ki sicer poudarja, da so algoritemske analize lahko zgolj dopolnilo drugim, sociološkim pristopom.

Predavanje je potekalo v okviru dnevov Jožefa Stefana, ki so se zaključili minuli konec tedna.