STAznanost

Institut Jožefa Stefana in OZS želita še tesneje sodelovati

Ljubljana, 10. aprila - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Institut Jožef Stefan sta dogovor o sodelovanju podpisala že leta 2006, zdaj pa ga želita še okrepiti. "Želimo si, da bi bilo v prihodnje med institutom in gospodarstvom še več sodelovanja, tudi v domačih in mednarodnih projektih," je ob obisku inštituta dejal predsednik OZS Branko Meh.

Predstavniki OZS so obiskali posamezne odseke instituta in laboratorije, ogledali pa so si tudi jedrski reaktor in nevtronski pospeševalnik v Podgorici pri Ljubljani.

Takšni obiski so po Mehovih besedah zelo pomembni. "Potem so nam znanje in znanost bližje, znanstveni dosežki so nam bolj dostopni, pot do izdelkov, ki prinašajo dodano vrednost, pa se skrajša," je zapisal v sporočilu za javnost.

OZS je dogovor o sodelovanju z Institutom Jožef Stefan podpisala že leta 2006. V tem času so sodelovali že na več kot 50 različnih dogodkih, med drugim tehnoloških dnevih in nanotehnoloških dnevih ter konferencah in sejemskih prireditvah.

Sodelovanje med institutom in OZS je zelo uspešno že vrsto let, je spomnil direktor instituta Jadran Lenarčič. V prihodnje pa bo po njegovem mnenju treba razmisliti in premisliti, kako do skupnih projektov. "Mislim, da bi bilo treba doseči vrnitev raziskovalnih vaučerjev, ki lahko za manjša podjetja, ki si težko privoščijo raziskovalne projekte, pomenijo velike spremembe," je ocenil.