STAznanost

Na prireditvi Generacije znanosti podelili že 21. nagrade za znanstvene dosežke

Ljubljana, 22. aprila - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je v okviru prireditve Generacije znanosti že 21. leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike. Nagrado zlati znak ZRC SAZU za leto 2014 je prejel Drago Kladnik.

Kladnikovo profesionalno pot je zaznamovalo predvsem raziskovanje terasiranih pokrajin in problematike zemljepisnih imen, so zapisali na spletni strani ZRC. Kladnik je doktor geografije in znanstvenik svetnik na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC.

Srebrni znak ZRC SAZU je prejela Marijanca Ajša Vižintin, in sicer za doktorat z naslovom Vključevanje otrok priseljencev prve generacije in medkulturni dialog v slovenski osnovni šoli.

Doktor zgodovinskih znanosti Karl Kaser je postal častni član ZRC SAZU, naziv zaslužne raziskovalke in raziskovalca pa sta prejela znanstvenica Marija Stanonik in upokojeni znanstveni svetnik, dolgoletni član Upravnega odbora ZRC SAZU, Darko Dolinar.

Kot je na današnjem dogodku uvodoma poudaril direktor ZRC SAZU Oto Luthar, želijo "z Generacijami znanosti izpostaviti izjemne rezultate sicer nevidnih raziskovalk in raziskovalcev". S prireditvijo si na ZRC SAZU prizadevajo za promocijo znanstvenega dela in aktivno vlogo v družbi, poleg tega pa želijo ustvarjalno izraziti zavest ZRC SAZU, da je za raziskovalno delo treba spodbuditi interes širše javnosti, so še zapisali na spletni strani.