STAznanost

Györkös za financiranje znanosti pod Makovec Brenčičevo vsaj v obsegu iz leta 2009

Ljubljana, 28. aprila - Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös od Maje Makovec Brenčič, če bo postala nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport, pričakuje "ustalitev in predvidljivost financiranja znanosti" preko agencije vsaj v obsegu iz leta 2009. Želi si še, da bi najverjetnejša prihodnja ministrica krepila avtonomijo agencije.

S krepitvijo avtonomnosti agencije bo namreč po besedah Györkösa dana tudi posredna podpora ukrepom za povečano učinkovitost in preglednost znanstvenega prostora, ki jih agencija že izvaja.

Glede na dosedanjo kariero kandidatke za ministrico Makovec Brenčičeve, je direktor agencije Györkös za STA dejal, da so aktivne izkušnje na področju dejavnosti ministrstva ministrom "zanesljivo v pomoč".

Sam pa upa, da bo lahko z Makovec Brenčičevo čim prej po uspešno zaključenih postopkih imenovanja navezal stike in ji predstavil prioritete, s katerimi lahko agencija pripomore k uresničevanju resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji.

Direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič pa je bil v svojem odzivu za STA kratek. Kot je dejal, kandidatko za ministrico sprejema "z velikim upanjem, da bo znanosti in tehnologijam dala težo, ki jima gre, če se naj Slovenija začne premikati naprej".