STAznanost

Pet let televizijske oddaje Ugriznimo znanost

Ljubljana, 1. maja - Televizijska oddaja o znanosti Ugriznimo znanost je pred kratkim praznovala 5. rojstni dan. Na sporedu je vsak četrtek ob 17.30 na TV Slovenija 1. V oddaji na poljuden način predstavljajo široko paleto različnih tem, večinoma iz naravoslovja. Ena zadnjih oddaj je bila o plazmi, četrtem agregatnem stanju.

Ljubljana.
Televizijska oddaja Ugriznimo znanost.
Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Za idejami in izvedbo oddaje o znanosti stojijo ustvarjalke in novinarke Anja Čuček, Nataša Ivanuš, Nina Luin, Neža Rupnik in Nataša Gaši ter urednica Renata Dacinger. Kamere usmerja režiser France Arko, moška sodelavca pa sta še grafični oblikovalec Blaž Zajc in organizator Bojan Dovečer, je RTV Slovenija zapisala v sporočilu na spletnem portalu MMC.


"Najprej je naša naloga dodobra razumeti temo, potem pa najti načine, da jo predstavimo poljudno in televizično. To se sliši tako zelo preprosto, ampak v resnici je to res težko," pravi urednica oddaje.


"Znanstveniki nam vedno bolj zaupajo in tako poslušajo naše nasvete, kako razlaga ne bo šla mimo ljudi, ki bi le zamahnili z roko in rekli, da ni čudno, da se z znanostjo ukvarjajo znanstveniki in ne oni sami. Je pa tudi vedno več znanstvenikov, ki si želijo, da je njihovo delo razumljeno in se dobro zavedajo, da so lahko razumljeni le tako, da oni povedo stvari preprosteje," še pove Renata Dacinger.