STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Keramika s pomočjo nanotehnologije do novega zagona [video]

Ljubljana, 7. maja - Sodobni keramični materiali s pomočjo nanotehnologije prodirajo na številna nepričakovana področja. Tako imenovano nanokeramiko danes najdemo v letalskih turbinah, gorivnih celicah in dentalni medicini, v prihodnosti pa jo bomo našli tudi v baterijah in v obliki biokeramike, kamor spadajo npr. kostni implantati.

O razvoju nanokeramike je v okviru serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti v kavarni Union spregovoril dr. Andraž Kocjan z Instituta Jožef Stefan.

Sodobni keramični materiali so lahko poljubno gosti, pogosto imajo kompozitno sestavo in strukturo, veliko vrst keramike ima zelo visoko temperaturo tališča, nad 2000 stopinj Celzija. S prilagajanjem sestave lahko krojimo njihove mehanske, električne, termične in magnetne lastnosti, kar omogoča uporabo tudi v ekstremnih razmerah, keramični materiali pa imajo kombinacijo lastnosti, ki jih je nemogoče doseči pri drugih vrstah materialov.

Kot primer uporabe je Kocjan izpostavil nanokeramične dele v najbolj vročih delih turbin, kjer se je delovna temperatura lahko povečala za okoli 300-400 stopinj na 1300 stopinj. Na ta način se učinkovitost elektrarn znatno izboljša, letala pa dosežejo večje izkoristke, saj nanopremazi na kovinskih delih poskrbijo, da se ne talijo.