STAznanost

Tretjina polfinalistov tekmovanja Start:up leta z znanjem Instituta Jožef Stefan

Maribor, 18. maja - Kar tri startup podjetja, ki so se uvrstila v polfinale tekmovanja Start:up leta 2015, temeljijo na znanju z Instituta Jožef Stefan (IJS). Tekmovanje se je slavnostno zaključilo prejšnji teden na konferenci Podim v Mariboru, kjer je slavila ekipa Tibopo s sistemom za varnejšo vožnjo mDrive.

Kot so sporočili iz Centra za prenos tehnologij in inovacij na IJS, so se med deset polfinalistov tekmovanja uvrstila tri odcepljena podjetja - podjetje Plasmadis, ki razvija tehnologijo za učinkovitejše vodenje plazemskih naprav za obdelavo površin v industriji, se je v finale uvrstilo z drugega mesta, podjetji RGA in InoVine pa sta si po predtekmovanju delili tretje mesto.

Prvo si z razvojem genetike z izkoriščanjem genetskega fenomena heterozisa utira pot na trg hibridnih semen, drugo pa razvija tehnologijo za popolnoma nov koncept izdelave penin, ki z izločanjem kvasne biomase s pomočjo magnetnih nanodelcev omogoča pospešitev, poenostavitev in bistveno pocenitev proizvodnega procesa. Podjetju InoVine se je uspelo uvrstiti tudi v kasnejši finale peterice.

Velik uspeh, ki so ga podjetniško usmerjeni raziskovalci Instituta "Jožef Stefan" dosegli v sodelovanju s Centrom za prenos tehnologij in inovacij, dokazuje, da je tržno izkoriščanje raziskovalnih rezultatov uresničljiv cilj, ki pa ga je veliko lažje doseči ob sinergiji znanstvenih znanj s specializiranimi znanji s področja prenosa tehnologij. Ker realizacija poslovnih ambicij raziskovalcev hkrati pomeni tudi trženje vrhunskih inovativnih tehnologij, bi bilo uspeh odcepljenih podjetij Instituta Jožef Stefan mogoče upoštevati kot model, ki lahko Slovenijo popelje v lepšo prihodnost visokotehnološkega podjetništva, so zapisali v centru.