STAznanost

Sredstva EU za nov rastlinjak inštituta in nove prostore fakultete

Ljubljana, 18. maja - Nacionalni inštitut za biologijo bo dobil evropska sredstva za postavitev novega raziskovalnega rastlinjaka v biološkem središču na Večni poti v Ljubljani, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu pa za nove prostore. Vrednost prvega projekta znaša skoraj pol milijona evrov, drugega pa nekaj manj kot dva milijona evrov.

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je namreč za oba izdala odločbi o dodelitvi sredstev. Projekt novogradnje raziskovalnega rastlinjaka v biološkem središču na Večni poti bo od evropskega sklada za regionalni razvoj prejel 400.000 evrov, projekt pridobitev novih prostorov fakultete za informacijske študije pa približno 1,5 milijona evrov, so danes sporočili iz vladne službe.

Fakulteta bo s tem pridobila nove prostore, ki ji bodo omogočili delovanje na enotni lokaciji, v okviru projekta pa bo kupila tudi novo raziskovalno opremo za razvoj novih tehnologij in tesnejše sodelovanje med raziskovalno sfero in uporabniki znanja.

Raziskovalni rastlinjak pa bo omogočil opravljanje raziskav gojenja rastlin enako kot v naravi. To je pomembno z vidika približevanja raziskav končnim uporabnikom, kar je glavna prednostna naloga evropskih usmeritev Obzorja 2020. Poleg tega se bodo v njem izvajale tudi raziskave, ki se sedaj izvajajo v karantenskem rastlinjaku, kar ga bo razbremenilo in omogočilo povečanje obsega raziskav inštituta.

Z naložbo bo Nacionalni inštitut za biologijo dobil ustrezne prostore za izvajanje izobraževalnih in raziskovalnih dejavnostih, to je oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo, hkrati pa bo zagotovljeno tudi nemoteno delovanje instituta kot celote, so obrazložili v vladni službi za razvoj in kohezijsko politiko.