STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Portorožu mednarodna konferenca o semantičnem spletu

Portorož, 3. junija - V Portorožu v teh dneh poteka mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2015. Že 12. izvedbe letne konference ESWC se udeležuje okrog 300 znanstvenikov z vsega sveta, ki se v okviru petdnevne konference seznanjajo z najnovejšimi znanstvenimi dosežki in tehnološkimi inovacijami na področju semantičnih tehnologij oziroma semantičnem spletu.

Portorož. Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2015. Računalniška znanstvenica z Univerze v Kaliforniji Lise Getoor. Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož.
Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2015.
Računalniška znanstvenica z Univerze v Kaliforniji Lise Getoor.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Pri semantičnem spletu gre za tehnološke rešitve, ki računalnikom omogočajo razumevanje in povezovanje podatkov na spletu. To omogoča napredne analize podatkov in posledično učinkovitejše oblike zaznavanja trendov na različnih področjih ali denimo uporabnikom prilagajajoče se spletne storitve.

Za razvoj na tem področju je potrebno sodelovanje znanstvenikov z različnih področij, kot so umetna inteligenca, strojno učenje, informacijski sistemi in podatkovne baze, spletna družbena omrežja, procesiranje naravnega jezika, spletne tehnologije.

Med osrednjimi predavatelji na letošnji konferenci je tudi računalniška znanstvenica z Univerze v Kaliforniji Lise Getoor. V današnjem predavanju je spregovorila o povezovanju statistike in semantike pri pretvarjanju podatkov v znanje.

Konferenca poteka od 31. maja do 4. junija v Portorožu, organizira jo semantični tehnološki inštitut STI International s sedežem na Dunaju. Član te organizacije je tudi slovenski Inštitut Jožef Stefan (IJS), ki tokrat s svojim Laboratorijem za umetno inteligenco že drugič nastopa v vlogi soorganizatorja konference.