STAznanost

IJS po lestvici European Research Ranking med najuspešnejšimi v Evropi

Ljubljana, 3. junija - Inštitut Jožef Stefan (IJS) je na lestvici European Research Ranking lani dosegel 37. mesto in se tako uvrstil med najuspešnejše evropske raziskovalne organizacije. Gre za odlično uvrstitev, še posebej ob konkurenci veliko večjih evropskih inštitutov in univerz, poudarjajo na IJS.

Lestvica temelji na kriterijih, ki se nanašajo na sodelovanje v evropskih projektih in obsegu evropskega financiranja, mreženju in mednarodnih povezavah ter raznolikosti med vsemi organizacijami.

Kot so sporočil z inštituta, je glede na njihovo velikost 37. mesto odlična uvrstitev. Na prvih treh mestih so na primer nemški inštitut Fraunhofer, francoski CNRS in nemški Max Planck, ki so do 35-krat večji od ljubljanskega IJS.

Visoka uvrstitev po prepričanju direktorja inštituta Jadrana Lenarčiča potrjuje izredno mednarodno vpetost in kakovost raziskovalnega dela na inštitutu. "Pri tem pa moram dodati, da si IJS v evropske projekte še posebej prizadeva pritegniti tudi slovensko gospodarstvo," je zapisal Lenarčič.

Institut nadaljuje tudi svoje uspešno sodelovanje v programu Evropske komisije za raziskave in inovacije Horizon 2020, saj je doslej pridobil 25 novih projektov in s tem samo za izvajanje svojih aktivnosti za 8,5 milijona evrov evropskih sredstev.

Lani so se na lestvici uvrstili na 78. mesto.