STAznanost

IJS na Career Kickerju išče rešitev za pobudo Moj Sanjski Stroj

Ljubljana, 14. junija - Institut Jožef Stefan (IJS) se je pridružil projektu Career Kicker, ki se ukvarja z neformalnim, prostovoljnim usposabljanjem na delovnem mestu za mlade. IJS je na portalu objavil pobudo, v kateri išče poslovne rešitve za projekt MyMachine oz. Moj Sanjski Stroj, ki povezuje vse stopnje izobraževanja in industrije, so sporočili s Career Kickerja.

Ljubljana. Eden izmed otroških Sanjskih strojev. Foto: Career Kicker

Ljubljana.
Eden izmed otroških Sanjskih strojev.
Foto: Career Kicker

Projektu Career Kicker se je pridružil IJS, ki bo posamezniku z najboljšo rešitvijo pobude omogočil 14-dnevno neformalno prostovoljno usposabljanje na delovnem mestu v inštitutu pod mentorstvom vodje Centra za prenos znanja na inštitutu Mitje Jermola. IJS v okviru projekta Moj Sanjski Stroj išče rešitve glede zasnove poslovnega modela projekta, avtorskopravnih vprašanj v primeru komercialne produkcije posamičnih izdelanih prototipov ter analize trga potencialnih investitorjev, so še zapisali v sporočilu za javnost. Rešitve na pobude sprejemajo do 22. junija preko spletnega obrazca.

Osnovna ideja projekta Moj Sanjski Stroj je povezovanje otrok, dijakov in študentov, tako da vsak nekaj doprinese h končnemu izdelku, hkrati pa se preko ustvarjalnih procesov učijo podjetništva. Otroci sprva zrišejo svoje sanjske stroje, študenti stroj načrtujejo, dijaki pa izdelajo. Tudi letos se je cikel zaključil z razstavo, ki si jo je do 9. julija možno ogledati v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Projekt Moj Sanjski Stroj je del širše iniciative Odpiramo Slovenijo, v angleščini OpeningupSlovenia, s katero je začel Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na IJS. Po mnenju vodje centra Jermola, postaja Slovenija preko te iniciative vodilna država v svetu na področju odprtega izobraževanja.

To je deseta pobuda, ki je bila objavljena v okviru projekta Career Kicker, pri katerem pozivajo mlade, da jim predstavijo rešitve za konkretna vprašanja, ki jih postavijo slovenske nevladne ali javne organizacije na njihovi spletni strani. Mladi imajo tri tedne časa, da pripravijo predlog za rešitev, zmagovalca pa nato povabijo na dvotedensko prostovoljno usposabljanje v organizaciji. V tem času mladi pod mentorstvom nadaljujejo z razvijanjem svoje rešitve, obenem pa spoznajo delovanje organizacije.