STAznanost
Humanistika in družboslovje

Poletje priložnost za nova tehnološka znanja in izzive

Ljubljana, 13. junija - Mladim med poletnimi počitnicami zagotovo ne bo dolgčas, saj bodo svoj prosti čas lahko zapolnili z aktivno udeležbo na kateri izmed tehnološko-raziskovalno obarvanih poletnih šol. Časa za prijavo je še nekaj, a večina rokov se izteče še pred koncem šolskega leta.

Ljubljana.
Dijaki, raziskovanje, naravoslovje, kemija.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Nova znanja s področja znanstvene informatike bodo mladi lahko dobili v poletni šoli povezovanja pametnih naprav z elektronskim zdravstvenim kartonom Healthy Bytes, ki jo prireja podjetje Marand.

V Marandu menijo, da je pametnih naprav za spremljanje kazalnikov zdravja in koristnimi informacijami vsak dan več. Ko pa te informacije zapišemo v skupen elektronski zdravstveni karton, s tem ustvarijo celovito sliko o zdravju pacienta, ki je na voljo tudi zdravnikom. V Marandovi poletni šoli se bodo mladi lahko lotili programiranja rešitev za pametne naprave, ki jih bodo povezali s platformo za vodenje zdravstvenih podatkov v elektronskih zdravstvenih kartotekah.

Marandova poletna šola bo potekala od 6. do 24. julija, prijave pa sprejemajo do 21. junija. Več informacij.

EdIT in Crea za vpogled v svet mobilnosti

Dijaki in študenti bodo pridobljeno akademsko znanje lahko dopolnili s praktičnimi izkušnjami na poletni šoli EdIT podjetja Comtrade, ki bo potekala v obeh največjih slovenskih mestih. V Ljubljani bodo udeleženci iskali prednosti, ki jih v svet mobilnosti prinašata digitalna doba in razvoj platforme za skupno rabo avtomobilov. V Mariboru pa bodo razvijali večnivojsko rešitev z roboti Lego, katerih naloga bo umeščanje v prostoru in samodejno opravljanje preprostih aktivnosti, pravijo v Comtradeu.

Brezplačni EdIT bo potekal od 13. do 24. julija. Prijave pa bodo odprte do 17. junija. Več informacij.

Okoljski izzivi, prav tako povezani z mobilnostjo, bodo med drugim tema pogovorov tudi brezplačne mednarodne poletne šole Crea, ki bo pod naslovom Mesta prihodnosti skozi storitvene inovacije v Ljubljani potekala med 12. in 22. julijem. Prirejata jo ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI) in Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije.

Program se bo osredotočal na spodbujanje podjetništva med študenti in diplomanti različnih strok s poslovnimi idejami za inovativne storitve, ki izboljšujejo kakovost življenja v mestih prihodnosti, pravijo na FRI.

Študenti, drugi posamezniki ali že oblikovane podjetniške ekipe se na poletno šolo lahko prijavijo do 15. junija. Več informacij.

Mikrobiologi bodo spoznavali GSO, šolarji in dijaki pa elektrotehniko

Uporaba gensko spremenjenih organizmov (GSO) bo v središču pozornosti poletne šole v priredbi študentov mikrobiologije, na kateri se bodo vsak dan podrobneje dotaknili različnih področij uporabe GSO - to so mikroorganizmi, živali in rastline. Zadnji, četrti dan, pa se bo šola zaokrožila z okroglo mizo s kratkimi predavanji o zakonodaji ter etiki trgovanja in dela z GSO.

Mikrobiološka poletna šola bo med 23. in 26. septembrom potekala v dveh delih. Teoretični se bo odvijal na biotehniški fakulteti, praktični pa nekaj korakov stran v t. i. vajalnici v biološkem središču. Prijave na teoretični del bodo odprte vse do začetka poletne šole, na praktičnega pa se bo mogoče prijaviti le do 30. junija. Več informacij.

Ljubljanska fakulteta za elektrotehniko bo osnovnošolcem zadnjih dveh razredov in srednješolcem od 1. do 3. letnika poletne počitnice popestrila s tradicionalnim poletnim taborom inovativnih tehnologij.

Med 17. in 21. avgustom bodo šolarji in dijaki v okviru tabora izbirali med petnajstimi različnimi delavnicami, na katerih bodo v petih dneh lahko ustvarili električno kolo, solarno svetilko ali domačo vremensko postajo, postavili domači strežnik in prvo spletno stran, ali pa dodobra spoznali elektromagnetno polje.

Prijave na zabavno spoznavanje elektrotehnike in multimedije so odprte do zapolnitve mest. Več na www.fe.uni-lj.si/poletnitabor.

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) pa bodo 20. septembra v okviru tedna laboratorijske medicine predstavili novosti na področju farmakogenetike in novejša dognanja pri odkrivanju poškodb ledvic. Več informacij o raziskovalnemu dnevu je na voljo na spletnih straneh prirediteljev, to so fakulteta za farmacijo, Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo na UKC Ljubljana, kjer beležijo prijave, in Društvo za laboratorijsko medicino.