STAznanost

Emuni odprl center za arabske, islamske in bližnjevzhodne študije

Ljubljana, 17. junija - Evro-sredozemska univerza (Emuni) je v torek na gradu Jable uradno odprla center za arabske, islamske in bližnjevzhodne študije (Aimes). Ob odprtju so govorniki poudarili pomen medkulturnega dialoga in medverske strpnosti za oblikovanje zaupanja med kulturami ter pozvali k tesnejšemu sodelovanju med arabskimi oz. muslimanskimi državami in Evropo.

"Prav Emuni lahko s svojimi aktivnostmi k temu pomembno prispeva," je dejal eden od govornikov, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Bogdan Benko. Ob tem je po navedbah MZZ poudaril pomen okrepljene vloge prebivalstva v procesih demokratične in socialne tranzicije. Izobraževanje in medsebojno poznavanje po njegovem predstavljata most za krepitev kanalov medkulturnega dialoga med Evropo in muslimanskim svetom.

Med govorniki so bili po navedbah Emunija tudi egiptovska veleposlanica v Sloveniji Heba Sidhom, predsednik Emunija Abdelhamid El-Zoheiry in direktor centra Aimes Osman Softić. Odprtja se je sicer udeležilo več diplomatskih predstavnikov v Sloveniji, akademiki, višji uradniki ter predstavniki civilnodružbenih organizacij.

Center za arabske, islamske in bližnjevzhodne študije združuje že obstoječe centre, organizacije in institucije, ki se ukvarjajo z arabskimi oz. islamskimi študijami tako v Evropi kot tudi v južnem Sredozemlju in širše. Na podlagi sodelovanja na področju znanosti in kulture naj bi center prispeval h graditvi zaupanja in višje ravni medkulturnega razumevanja in medverske strpnosti med evropskimi in arabskimi oz. muslimanskimi državami.

Predvidene dejavnosti Centra Aimes bodo vključevale platformo za medkulturni dialog, izobraževanje, raziskave, usposabljanja ter komunikacijske kampanje.

Svoje prve aktivnosti je center organiziral že v okviru Znanstivala 6. in 7. junija v Ljubljani, ko je predstavil dosežke arabskih oz. islamskih znanstvenikov pred tisoč leti, so še sporočili iz Emunija.