STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenski raziskovalci z odkritjem, ki pomeni možnosti za zdravljenje vnetnih bolezni

Ljubljana, 19. junija - Slovenski raziskovalci so v petletni obširni študiji dosegli velik dosežek. Odkrili so namreč delovanje receptorja imunskega sistema pri revmatoidnem artritisu, kar odstira nova obzorja na področju zdravljenja teh bolezni, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Naš imunski sistem se sproži, ko dobi signal za nevarnost. Tak primer je bakterijska okužba, a včasih se sproži tudi, če te okužbe ni. Tako je pri tako imenovanem receptorju imunskega sistema TLR4, na katerega se telo drugače odziva, če se aktivira kot posledica okužbe ali kot posledica tako imenovanega oksidativnega stresa, ko se tvorijo kisikovi radikali, ki tvorijo oksidirane lipide. Ti pa dodatno sprožijo aktivacijo nekaterih genov, ki so vključeni v regeneracijo tkiva.

Omenjeni receptor igra pomembno vlogo pri številnih boleznih, od revmatoidnega artritisa, ateroskleroze, nevropatske bolečine, tudi raka. Če bi lahko zavrli njegovo aktivacijo, pa bi lahko pripomogli k zdravljenju teh bolezni.

Strokovnjaki se dolgo niso strinjali, kaj ta receptor aktivira, je za STA pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Zdaj so slovenski raziskovalci ugotovili, da je skupen signal vseh teh bolezni ravno oksidativni stres.

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Science Signaling, so kot vodilni avtorji sodelovali raziskovalci Kemijskega inštituta v sodelovanju z raziskovalci Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in na Dunaju, Fakultete za računalništvo in informatiko in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.