STAznanost

Tokratna konferenca SSK namenjena mladim raziskovalcem in študentom

Ljubljana, 23. junija - V organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa na Institutu Jožef Stefan poteka druga konferenca mladih slovenskih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v okviru odprtja konference danes vročil srebrni red za zasluge Antonu Mavretiču za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo.

Namen konference je povečati kroženje znanja med našimi strokovnjaki, ki študirajo in delajo v tujini in domovini, je dejal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) Boris Pleskovič.

"V zadnjih letih v tujini študira preko 1800 mladih Slovencev. Mnogi od njih so zelo uspešni vrhunski znanstveniki. Zato je namen te konference tudi, da se študenti zavedajo, da država skrbi zanje in da bi želela, da se jih čim več vrne," je poudaril Pleskovič. Na tokratno konferenco so zato povabili še predstavnike podjetij Yaskawa, MIK Celje, Cosylab, Špica in Skaza, da povedo, kakšne kadre potrebujejo.

Kot je izpostavil, je želja mladih po študiju v tujini koristna ne le za posameznika, ampak tudi za Slovenijo. Prepričan je, da je nadvse pomembno, da mladi spoznajo svet, si pridobijo nova znanja in delovne izkušnje ter razgledanost in odprtost, ki Sloveniji manjka. Za Slovenijo je to po njegovem mnenju odlična naložba, a le, če bomo znali doma vzpostaviti take poslovne pogoje, da se bodo mnogi z veseljem vrnili in s svojim znanjem prispevali k razvoju države.

Udeležence konference je v imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravila Nadja Skale z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je tudi sama študirala v tujini. Kroženje znanja je lahko pozitivna razvojna sila, ki jo moramo uporabiti in spodbujati, je dejala. Dodala je, da je kroženje možganov prav zato ena od glavnih strateških usmeritev urada. Na uradu si po njenih navedbah prizadevajo čim bolje opravljati svojo povezovalno vlogo.

Goste je pozdravil tudi predsednik Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije in častni konzul v Kaliforniji Thomas J. Brandi. Kot je dejal, spodbujajo ameriško-slovensko multikulturnost in pomagajo Slovencem, ki pridejo v ZDA bodisi zaradi službe ali študija.

Na konferenci bodo v dveh dneh predstavili izkušnje in izzive tistih, ki so že na študiju ali praksi v tujini, ter tistih, ki so se vrnili v domovino. Pripravili so tudi tri okrogle mize z namenom, da odgovorijo na čim več odprtih vprašanj.

Prva z naslovom Odhajanje v tujino bo skušala odgovoriti, kje so priložnosti za vpis in štipendije, kako začeti in kdo lahko pri tem pomaga. Predavatelji, ki študirajo v tujini, bodo predstavili svoje izkušnje in prednosti takega študija.

Druga okrogla miza Vrnitev v Slovenijo po študiju v tujini bo predstavila dobre izkušnje in izzive tistih, ki so se vrnili in zaposlili v Sloveniji. Namen tretje okrogle mize pa je zbližati uspešna podjetja, ki iščejo vrhunske kadre in uspešne študente, ki so v tujini zaključili študij ali prakso in iščejo primerno zaposlitev doma.

Pred odprtjem konference je mlade v predsedniški palači sprejel predsednik republike in častni pokrovitelj konference Borut Pahor.

Predsednik Pahor je na posebni slovesnosti v okviru odprtja konference vročil srebrni red za zasluge Mavretiču za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo, s katerim je pomembno prispeval k sedanjemu vedenju človeštva o planetu Zemlja, Soncu ter medplanetarnem in medzvezdnem prostoru, so sporočili iz predsednikovega urada.

Mavretič je s svojim znanstvenim in inženirskim delom prispeval ključno znanje za uspešno uresničitev ciljev plovil ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2. Za oba je načrtoval, preizkusil in usposobil instrumente, s katerimi je človeštvo pridobilo številne podatke o Sončevem vetru, njegovi hitrosti, gostoti, temperaturi in tlaku ter plazmi.

Izdelal je tudi instrumente za vesoljska plovila Explorer 47, Explorer 50, Space Shuttle, Wind in DSX.