STAznanost

V Postojnski jami odkrili 3,5 kilometra dolg podvodni rov

Postojna, 30. junija - Jamarji so v Postojnski jami pred kratkim odkrili in izmerili nov, tri in pol kilometra dolg podvodni rov. Ena najveličastnejših jam na svetu tako po novem meri natanko 24.120 metrov, jamarji pa upajo, da jim bo še letos uspelo raziskati še preostala dva kilometra rovov, ki povezujejo jamska sistema Postojnske in Planinske jame.

Postojna.
Potapljaci in jamarji pred velikim podvigom v podzemlju.
Foto: Matej Zalokar

Postojna.
Podporna ekipa jamarjev pri potopu.
Foto: Matej Zalokar

Gre za izjemen podvig v svetovnem merilu, saj so raziskovanja potekala v ekstremnih pogojih v sistemu najdaljše in najpomembnejše turistične jame v Evropi. "Gre za prvo veliko odkritje v zadnjih 20 letih," je za STA povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Povezava med jamskima sistemoma Postojnske in Planinske jame se raziskovalcem izmika že več kot 170 let. Povezava je bila z barvanjem reke Pivke že dokazana, izziv pa jo je dejansko raziskati in izrisati karto. "Jamarje odkritje navdaja z veliki optimizmom, da bo oba jamska sistema dejansko mogoče preplavati," pravi Batagelj.

Novo odkriti rov se začenja s sifonom, zato je raziskovanje zelo zahtevno in nevarno, odprave pa trajajo tudi po dvanajst ur in vključujejo večje število jamarjev in jamskih potapljačev iz različnih društev.

Prelomno odkritje je uspelo potapljačem Igorju Vrhovcu, Sebastjanu Gantarju in Mateju Koršiču ob pomoči desetčlanske podporne ekipe. Glavni podvodni rov in še nekatere stranske so odkrili 20. junija letos.

Pogovor z vodjo ekipe jamskih potapljačev Igorjem Vrhovcem

Ekipo je poleg novih rovov razveselilo tudi izjemno bogastvo podzemnega življenja - v sifonskih jezerih so opazili številne ribe, celo pot pa jih je spremljala bogata kolonija človeških ribic. Raziskovanja so potekala 250 metrov pod površjem.

Kot je za STA pojasnil vodja ekipe Vrhovec, so po preplavanih treh znanih sifonih odkrili kilometer novega rova, kateremu je sledil četrti sifon, za njim pa so odkrili še približno dva kilometra novega rova, potem pa jim je pot zaprl peti sifon. Do znanih rovov Planinske jame jim tako manjka še okoli 400 metrov zračne linije, kar glede na zavitost obstoječega rova pomeni še kilometer do dva rova, ocenjuje Vrhovec.

Preostanek nameravajo raziskati še letos, vse pa bo odvisno od ugodnih razmer v jamah, na kar najbolj vplivajo vremenske razmere in vodostaj reke Pivke. Če jim bo uspelo premagati še zadnje ovire, bosta jamska sistema uradno povezana in Slovenija bo dobila jamski sistem v dolžini vsaj 31 kilometrov.

Po besedah Batagelja je novo odkritje za Postojnsko jamo kot turistično destinacijo pomembno tudi v smislu, da podjetje ne skrbi le za predstavljanje jame turistom, ampak tudi za njeno raziskovanje - jamarjem v tem primeru nudijo podporo in sredstva za nakup vrhunske potapljaške opreme.

"Misterija o povezavi med Postojnsko in Planinsko jamo je vedno obstajala. A namen misterij je, da enkrat doživijo konec," je navdušen Batagelj. Ob tem še dodaja, da novo odkriti rovi z vidika nedostopnosti pa tudi zaradi varovanja jamskega sveta ne bodo odprti za turiste.

Postojnska jama je ena največjih slovenskih turističnih znamenitosti, ki jo letno obišče skoraj milijon obiskovalcev. Ogled se začne in konča z električnim vlakcem, turistično pa je opremljenih nekaj več kot pet kilometrov rovov.

Aprila so med drugim odprli tri milijone evrov vreden muzej Expo Postojnska jama, ki je namenjen krasu in Postojnski jami kot njegovemu najbolj edinstvenemu pojavu, pred nekaj dnevi pa še neposredno avtobusno povezavo med Ljubljano in vhodom v jamo.