STAznanost

Univerza v Ljubljani Nobelovemu nagrajencu Robertsu podelila častni doktorat

Ljubljana, 7. julija - Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je danes Nobelovemu nagrajencu, britanskemu profesorju Richardu J. Robertsu, podelil častni doktorat za izjemne znanstvene dosežke na področju biokemije in molekularne biologije, so sporočili z univerze.

Senat ljubljanske univerze je Robertsa za častnega doktorja proglasil na seji 2. decembra 2014, a se podelitve naziva lani ni uspel udeležiti.

Roberts je Nobelov nagrajenec za fiziologijo in medicino in eden najvplivnejših svetovnih znanstvenikov na področju biokemije in molekularne biologije, so pojasnili na univerzi.

Skupaj s Phillipom Allenom Sharpom je leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za področje fiziologije in medicine, za odkritje diskontinuitete genov višjih organizmov, pri katerih so segmenti, ki kodirajo proteine (eksoni), ločeni z daljšimi zaporedji DNK, ki ne vsebujejo genetske informacije (introni). Ob tem je Nobelov odbor izpostavil, da je bilo odkritje temeljnega pomena za sodobno bioznanost kot tudi za medicinsko usmerjene raziskave pri odkrivanju molekulskih osnov bolezni, saj je pred tem veljala dogma, da so geni ena sama neprekinjena veriga DNK.

Za slovenske raziskovalce je pomembno njegovo članstvo v znanstvenem svetu Mednarodnega centra za gensko inženirstvo in tehnologijo (ICGEB), s katerim slovenski raziskovalci tesno sodelujejo.