STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi na Vrhniki odkrili še ostanke rimske ladje

Vrhnika, 8. julija - Podvodni arheologi so na Vrhniki v Ljubljanici odkrili ostanke rimske ladje, ki naj bi bila po dosedanjih ugotovitvah dolga od 20 do 30 metrov. Na presenetljivo odkritje so naleteli ob izkopavanju delov 15-metrskega rimskega deblaka, ki je, kot kaže, eden izmed največjih v Evropi. Ladjo so danes dokumentirali, sicer pa bo ostala na svojem mestu.

Kot je za STA povedal Matej Draksler iz Zavoda za podvodno arheologijo, so že pred nekaj dnevi naleteli na lesen element, za katerega pa ni bilo jasno, čemu pripada. O tem, da ni del deblaka, je pričal drugačen način gradnje. Do torka pa so ga toliko očistili, da so lahko ugotovili, da so naleteli na šivano ladjo iz rimskega časa. Poleg lesenih elementov se je ohranila tudi vrv, s katero so bili ti sešiti skupaj. Kot je pojasnil Draksler, so ladjo pri gradnji nato še zatesnili s smolami in lesenimi čepi.

Tovrstne ladje so v slovenskem prostoru precej izjemne, čeprav omenjena ni prva, ki so jo arheologi odkrili. Takšno ladjo so odkrili že na Lipah na Ljubljanskem barju. Vendar pa bo moralo po Drakslerjevih besedah to izjemno odkritje počakati na naslednjo akcijo, da se ga bolje razišče. Takšne ladje so sicer po njegovih besedah uporabljali za prevoz tovora od Nauportusa do Emone, torej od današnje Vrhnike do Ljubljane, saj je na tem delu reka mirna. Naprej zaradi brzic uporaba takšnih plovil ni bila več možna.

Kot je poročal Radio Slovenija, najnovejša najdba leži tik ob deblaku, zato po besedah Davida Badovinca z Zavoda za podvodno arheologijo domnevajo, da so tam končala odslužena rimska, zlasti vojaška plovila.

Draksler ob tem dodaja, da danes ni več brega ob teh plovilih, kjer bi se lahko pokazale strukture, ki bi nakazale uporabo tega prostora. Kot je dejal, kaže, da se nahajajo bolj proti sredini antične struge Ljubljanice, ki je pozneje strugo malo spreminjala. Dve plovili skupaj lahko nakazujeta, da gre za "pokopališče ladij", lahko pa so bili tam nekoč tudi privezi. Več bi vsekakor pokazale dodatne raziskave.

Zaenkrat so znotraj izkopnega polja toliko očistili del ladje, da so videli, za kakšno ladjo gre. Ladjo so natančno dokumentirali, sedaj pa jo bodo zaščitili, da bo lahko počakala na nove raziskave.

Zanje pa bi bil potreben nov projekt. A, kot je za Radio Slovenija dejal vrhniški podžupan Janko Skodlar, vseh teh najdb, ki se bodo prav gotovo še zgodile, v okviru obstoječe finančne konstrukcije ne bo možno odkriti in dokumentirati.

Podvodni arheologi so sicer na Vrhniki iz Ljubljanice v torek potegnili dva dela 2000 let starega rimskega deblaka. Kot je povedal Draksler iz Zavoda za podvodno arheologijo, je v vodi še tretji del, ki ga bodo dvignili predvidoma prihodnji teden.