STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ustanovili Svetovno mrežo Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 9. julija - Na rektoratu Univerze v Ljubljani (UL) je danes potekal ustanovni sestanek Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL), namenjene višanju kakovosti študijskih programov ter utrjevanju mednarodnega sodelovanja in ugleda UL. Povezuje ugledne znanstvenike, profesorje in druge, ki delujejo v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju izven Slovenije.

Kot so sporočili z UL, se ljubljanska univerza, ki letos praznuje 96 let, uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu. Za prihodnje obdobje so si postavili še smelejše razvojne načrte. Ker verjamejo, da povezovanje prinaša pozitivne učinke, so oblikovali SMUL.

Mreža je nastala kot ena od dejavnosti za dvigovanje kakovosti študijskih programov ter utrjevanje mednarodnega sodelovanja in ugleda UL. Največ včlanjenih v SMUL deluje na področjih naravoslovnih in družbenih ved, humanističnih, tehniških in tehnoloških ved, medicinskih ter zdravstvenih ved. Največ članov deluje v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, pa tudi v Avstriji, Argentini, Kanadi, Avstraliji, na Češkem, v Srbiji, Braziliji, na Nizozemskem, v Švici in na Norveškem, piše v sporočilu.

Prisotni člani SMUL so danes za predsednika izvolili Zlatka Skrbiša z Univerze Monash v Avstraliji. Sestavili so tudi svet SMUL, v katerem so Skrbiš, Jernej Ule z University College London, Manja Klemenčič z Univerze Harvard in prorektor UL Martin Čopič. Tajnica SMUL je postala pomočnica rektorja UL Jana Lutovac Lah.

SMUL bo svoj namen uresničeval na podlagi dveletnega programa, ki ga bo pripravil svet.