STAznanost

Raziskovalcem Kemijskega inštituta nagrada britanske Royal Society of Chemistry

London, 27. julija - Ekipa raziskovalcev s Kemijskega inštituta je osvojila tretjo nagrado na evropskem tekmovanju Emerging Technologies Competition, ki ga vsako leto pripravi britansko združenje Royal Society of Chemistry. Nagrado so osvojili s katalizatorjem, ki omogoča pretvorbo biološko razgradljivih odpadkov v biogoriva.

Ekipo so sestavljali raziskovalci iz laboratorija za okoljske vede in inženirstvo Ilja Gasan Osojnik Črnivec, Petar Djinović, Albin Pintar in Boštjan Erjavec, ki so razvili katalizator in proces, ki sta ključna za pridobivanje tekočih goriv iz biološko razgradljivih odpadkov.

Izum omogoča učinkovito pretvorbo metana in ogljikovega dioksida (bioplina) v sintezni plin v popolni odsotnosti vodne pare in na ta način odpira možnost pretvorbe številnih plinskih zmesi, pridobljenih iz obnovljivih virov, v tekoča goriva in druge spojine z visoko dodano vrednostjo, so sporočili iz ljubljanskega Tehnološkega parka.

Za nagrade se je sicer potegovalo več kot 200 tehnoloških inovacij na področju trajnostnega razvoja, v finale pa se je uvrstilo 30 ekip z raznovrstnih področij - od diagnosticiranja angine z uporabo zlata in sladkorja, proizvodnje električne energije iz odpadnih voda do ustvarjanja energije iz tkanin.

V kategoriji energetskega trajnostnega razvoja, kjer je slavila tudi slovenska ekipa, je prvo mesto pripadlo ekipi z univerze v Gentu za idejo kemične črpalke za črpanje industrijske odpadne toplote, ki je osnovana na principu fotosinteze.

Na področju medicine je prvo nagrado prejelo angleško podjetje Haemostatix za razvoj peptida dendrimera, ki obravnava krvavitve med operacijo in travme. Prva nagrada v kategoriji materialov za tehnologijo kovinsko-organskih materialov za učinkovito skladiščenje plinov pa je pripadla ekipi z univerze Cambridge.

Nagrajenci so prejeli tudi denarne nagrade in poslovno mentoriranje, in sicer prvo uvrščena ekipa 20.000 funtov, drugo uvrščena ekipa 3000 funtov, tretje uvrščena ekipa pa 2000 funtov.

Inovacija slovenske ekipe je pred kratkim prejela tudi zlato priznanje Zbornice osrednjeslovenske regije Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in je vključena v nacionalno ocenjevanje inovacij GZS.