STAznanost

Krški Inštitut za energetiko se bo širil

Krško, 12. avgusta - Na Inštitutu za energetiko krške Fakultete za energetiko, ki pod okriljem Univerze v Mariboru deluje v krški poslovni coni Vrbina, bodo zgradili prizidek in spremljajoče objekte. Celoten projekt bo stal nekaj več kot 5,2 milijona evrov, dobrih 4,2 milijona evrov bo prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

Prodekan za raziskovalno dejavnost Fakultete za energetiko Miralem Hadžiselimović je za STA povedal, da projekt obsega gradnjo drugega dela krškega inštituta za energetiko z dvema novima laboratorijema. Hkrati obsega opremo za sedem laboratorijev, ki delujejo v osnovni fakultetni zgradbi v središču Krškega in jih bodo preselili v Vrbino.

Glede na razpisne pogoje naj bi gradbinci svoja dela opravili v dveh mesecih in pol. Omenjeni inštitut bo gradilo na razpisu izbrano krško podjetje Kostak, gradnji pa bo sledilo še opremljanje inštituta, je še dejal.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je sicer konec julija potrdila evropsko financiranje gradnje prizidka Inštituta za energetiko krške Fakultete za energetiko.

Kot so zapisali v svojem nedavnem sporočilu, bo prizidek opremljen predvsem za izvajanje raziskav s področja aero- in hidroenergetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva.

Hkrati so navedli, da se energetika kot tehniška veda v okviru energetskih procesov, naprav in tehnologij razvija izredno hitro. Sodobne energetske smernice pa narekujejo razvoj v smeri energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov, s poudarkom na okolju prijaznih in ekološko sprejemljivih tehnologijah.

Za tovrstni razvoj je zato treba zagotoviti ustrezno infrastrukturo in opremo, ki bo na omenjenem področju omogočila zaključeno in celovito znanstveno-raziskovalno delo, so dodali.

Uresničitev projekta bo pripomogla k sodobnejši opremljenosti in izboljšanju pogojev za izvajanje fakultetne znanstveno-raziskovalne dejavnosti, posredno pa bo prispevala tudi h kakovostnejšemu izvajanju izobraževanja in k novim zaposlitvenim možnostim, so še zapisali.

Fakulteto za energetiko so ustanovili leta 2007. Njen sedež je v Krškem, fakulteta pa skupaj s svojim velenjskim oddelkom pokriva dve večji slovenski energetski območji. Študijsko deluje od leta 2008, v zadnjem šolskem letu je imela na obeh oddelkih skupaj vpisanih 270 študentov.