STAznanost

Ljubljana za teden dni svetovna prestolnica fizike osnovnih delcev

Ljubljana, 17. avgusta - Na gospodarskem razstavišču se danes začenja 27. mednarodna konferenca fizike visokih energij Lepton photon 2015. Do sobote bodo uveljavljeni raziskovalci predstavljali najnovejše znanstvene dosežke na področju eksperimentalne in teoretične fizike delcev, astrofizike in kozmologije ter načrte za bodoče raziskovanje na teh področjih.

Organizatorji konference med drugim pričakujejo tudi zadnje rezultate z velikega hadronskega trkalnika v Cernu, s pomočjo katerega so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon.

Konferenca poteka v soorganizaciji ljubljanske fakultete za matematiko in Inštituta Jožefa Stefan (IJS). Na IJS poudarjajo, da je organizacija najpomembnejše konference na področju fizike visokih energij, ki so jo v preteklosti gostile že Švedska, Južna Koreja, Nemčija, Indija in ZDA, veliko priznanje vlogi slovenskih raziskovalcev na tem področju znanosti.

Na konferenci bodo sodelovala ugledna svetovna imena s področja fizike, kot so britanski teoretični fizik John Ellis, direktor Cerna Rolf-Dieter Heuer, direktor inštituta Jlab Hugh Mongomery ter direktor Japonskega centra za fiziko visokih energij Masanori Yamauchi.

V okviru konference bo v četrtek potekalo tudi predavanja ameriškega teoretskega fizika in kozmologa, znanega po teoriji kozmološke inflacije, Alana Gutha. V predavanju z naslovom Kozmološka inflacija: Je naše Vesolje le eno od vzporednih vesolj? bo Guth predstavil delovanje inflacije v zgodnjem vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Spletni prenos predavanja Alana Gutha bo mogoče spremljati na tem mestu, več o programu konference pa na tem spletnem naslovu.