STAznanost

V Postojni se začenja konferenca Evropskega foruma za raziskave na citoskeletu

Postojna, 30. avgusta - V postojnskem kulturnem domu bo do 4. septembra potekala mednarodna zdravstvena konferenca mednarodnega združenja Evropski forum za raziskave na citoskeletu, ki jo gosti ljubljanska medicinska fakulteta. Na njej bo trideset uglednih predavateljev med drugim obravnavalo najnovejša dognanja s področja dednih bolezni kože in rakavih sprememb.

Kot je za STA pojasnila znanstvena sodelavka ljubljanske medicinske fakultete Mirjana Liović, bodo na konferenci obravnavali tudi najnovejša dognanja s področja molekularne in celične biologije ter mehanizmov nastajanja različnih bolezni pri človeku.

Konference se bodo udeležili delegati iz več kot 20 držav, predavatelji pa bodo iz Evrope, ZDA, Kanade in Singapurja.

Po besedah Liovićeve bo zelo pomembno že uvodno predavanje, na katerem bo ena izmed vodilnih znanstvenic na področju raziskav različnih bolezni kože ter direktorica Inštituta za medicinsko biologijo in Inštituta za raziskave kože v Singapurju Ellen Birgitte Lane med drugim spregovorila o redkejših boleznih kože.

V nadaljevanju konference bo med drugim profesor Radovan Komel z ljubljanske medicinske fakultete predstavil najnovejše rezultate svoje raziskovalne skupine, ki je iskala potencialne biomarkerje za eno najbolj agresivnih oblik raka na možganih, francoski profesor Joel Eyer pa svoj pristop k zdravljenju te oblike raka.

Kot je pojasnila Liovićeva, je zelo pomembno, da strokovnjaki spoznajo procese, ki potekajo v ozadju širjenja rakavih obolenj po različnih telesnih organih, zato bo precej predavanj namenjenih prav temu.

Pred začetkom konference bo tudi satelitsko srečanje ob deseti obletnici društva oseb, povezanih s hudo dedno boleznijo kože bulozno epidermolizo, DEBRA Slovenija, na kar se bo navezovalo tudi uvodno predavanje Laneove, so še sporočili organizatorji.