STAznanost

Na seminarju ESA v Mariboru o opazovanju Zemlje iz vesolja

Maribor, 7. septembra - Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ta teden gosti seminar Evropske vesoljske agencije (ESA) o radarskem daljinskem zaznavanju. Na njem strokovnjaki študentom predstavljajo izsledke svojih opazovanj Zemlje iz vesolja ter možnosti uporabe teh podatkov v raziskovalne in gospodarske namene.

Maribor.
Novinarska konferenca Univerze Maribor in mariborske Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ob obisku znanstvenikov Evropske vesoljske agencije (ESA).
Predstavnik ESA Francesco Sarti.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca Univerze Maribor in mariborske Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ob obisku znanstvenikov Evropske vesoljske agencije (ESA).
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Slovenija je pred kratkim zaprosila za polnopravno članstvo v ESA, zato so takšni dogodki po besedah organizatorjev izjemnega pomena. Kot je na novinarski konferenci ob današnjem začetku petdnevnega seminarja na FERI povedal predstavnik ESA Francesco Sarti, želijo javnosti, še posebej v bodočih članicah agencije, predstaviti tehnologije in baze podatkov, ki jih imajo na voljo v okviru ESA, ter možnosti njihove uporabe.

Na seminarju, ki se ga udeležujejo študenti in strokovnjaki iz 13 različnih držav, se bodo osredotočili na opazovanje Zemlje iz vesolja. "Tukaj imamo zbrane velike količine pomembnih podatkov, ki se jih da uporabiti in so izjemnega pomena, saj se Zemlja naglo spreminja," je povedal Sarti. Na podlagi teh opazovanj je mogoče spremljati te spremembe, ugotoviti njihove razloge, oceniti možno dogajanje v prihodnosti in uporabiti to znanje pri pripravi morebitnih ukrepov.

Poleg prenosa znanja so po besedah Sartija takšni seminarji pomembni tudi za povezovanje in sodelovanje med študenti, raziskovalci in drugimi strokovnjaki, pa tudi podjetji, ki se ukvarjajo z vesoljskimi tehnologijami. Takšni sta na primer slovenski podjetji SkyLabs in Cosylab, ki v sodelovanju na seminarju na FERI vidita priložnost za slovensko znanje, da prodre v svet.

"Spet se je pokazalo, da v Sloveniji obstaja visoko tehnološko znanje na področju vesoljskih tehnologij," je povedal Tomaž Rotovnik iz podjetja SkyLabs. "Vstop Slovenije v ESA je ena od možnosti za zaposlovanje tega visoko izobraženega kadra," je dodal.

Seminar je po besedah dekana FERI Boruta Žalika veliko priznanje tudi za fakulteto, ki ima sicer na tem področju "že veliko za pokazati". Tako med drugim v tamkajšnjem laboratoriju za elektronske in informacijske sisteme sodelujejo pri izdelavi prvega slovenskega nano satelita Trisat. "Prepričani smo, da nam bo močnejši stik z ESA odprl še nadaljnje možnosti," je dejal dekan.