STAznanost
Humanistika in družboslovje

Novogoriška e-Hiša pripravila že tretji Festival znanosti

Nova Gorica, 11. septembra - Novogoriška e-Hiša je pripravila že tretji Festival znanosti, ki bo letos na osrednjem novogoriškem trgu potekal kar dva dni. Z namenom spodbujanja učenja z izkušnjo in zanimanja za naravoslovje in tehniko so pripravili pestro in raznoliko vsebino brezplačnih dogodkov, so sporočili iz Mladinskega centra Nova Gorica.

S projektom Festival znanosti Nova Gorica si e-Hiša prizadeva ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo in znanstveniki od blizu v sproščenem okolju. Tematska rdeča nit letošnjega festivala znanosti je Moč vode.

Po besedah direktorice Mladinskega centra Nova Gorica Lare Brun sta ohranjanje naravnega ravnovesja in odgovorni razvoj, ki je naravnan v iskanje rešitev za pereče probleme na tem področju, odgovornost vseh nas. "Pri iskanju rešitev ne smemo pozabiti na uničujočo moč vode oz. posledice segrevanja ozračja, ki so botrovale številnim naravnim katastrofam in dejstvo, da je moralo zaradi hudih poplav, neviht in drugih skrajnih vremenskih pojavov v letu 2013 domove zapustiti skoraj 22 milijonov ljudi," je dodala.

Na Bevkovem trgu so danes postavili digitalni planetarij, ki bo obiskovalcem omogočil spoznati moč vode na našem planetu. V dopoldanskem času tam pričakujejo organizirane skupine osnovnošolcev in srednješolcev. Brezplačna predavanja o vodi in vesolju podprta z multimedijskimi vsebinami pa bodo za javnost na voljo od 17. ure.

Šolarji si bodo lahko brezplačno ogledali tudi razstavo o delu in dosežkih Nikole Tesle, ki bo postavljena v prostorih e-Hiše. Javnosti bo brezplačen ogled razstave na voljo že od sobote v okviru sobotnega znanstvenega dopoldneva pa vse do konca meseca septembra v obratovalnem času e-Hiše.

Na prizorišču sobotnega znanstvenega dopoldneva na Bevkovem trgu bodo pomen in moč vode s pomočjo interaktivnih poskusov, demonstracij in delavnic odkrivale številne izobraževalno-raziskovalne institucije. Sobotno dogajanje se bo začelo ob 10. uri s pozdravnim nagovorom župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona ter kulturnim programom.

Številni sodelujoči iz e-Hiše, Univerze v Novi Gorici, Tehniškega muzeja Slovenije Bistra pri Vrhniki, Immaginaria scientifica iz Trsta, Centra eksperimentov Maribor, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, Gimnazije Nova Gorica, Inštituta za vode RS, Gimnazije Vič, Šolskega centra Nova Gorica, Šolskega centra Postojna, Društva za podvodne dejavnosti Soča ter Soških elektrarn bodo obiskovalcem na zanimiv, zabaven in poučen način razkrivali zakonitosti znanosti in pomena vode na področju lastnega dela.