STAznanost

Zaživel je Kompetenčni center za inovativne kovinske materiale

Ljubljana, 21. septembra - Skupina Sij - Slovenska industrija jekla je skupaj z Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije ter naravoslovnotehniško fakulteto ustanovila Kompetenčni center za inovativne kovinske materiale. Cilj tega partnerstva je pospešiti vlaganja v tehnološki razvoj in posledično prodorneje nastopiti na mednarodnih trgih.

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije. Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale). Direktor za tehnologijo pri skupini SIJ Slavko Kanalec in direktor za korporativno komuniciranje pri skupini SIJ Denis Mancevič. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.
Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale).
Direktor za tehnologijo pri skupini SIJ Slavko Kanalec in direktor za korporativno komuniciranje pri skupini SIJ Denis Mancevič.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije. Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale). Direktor za razvoj in tehnologijo pri družbi Acroni Matevž Fazarinc, direktor IMT Matjaž Godec in prodekan NTF OMM Jožef Medved. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.
Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale).
Direktor za razvoj in tehnologijo pri družbi Acroni Matevž Fazarinc, direktor IMT Matjaž Godec in prodekan NTF OMM Jožef Medved.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije. Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale). Izvršni direktor razvoja in kontrole pri Metal Ravne Borut Urnaut, Jožica Cankar iz podjetja Elektrode, direktor za tehnologijo pri skupini SIJ Slavko Kanalec, direktor za korporativno komuniciranje pri skupini SIJ Denis Mancevič. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.
Novinarska konferenca s predstavitvijo Kompetenčnega centra za IKM (inovativne kovinske materiale).
Izvršni direktor razvoja in kontrole pri Metal Ravne Borut Urnaut, Jožica Cankar iz podjetja Elektrode, direktor za tehnologijo pri skupini SIJ Slavko Kanalec, direktor za korporativno komuniciranje pri skupini SIJ Denis Mancevič.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije. Inštitut za kovinske materiale in tehnologije. Foto: Aljoša Rehar/STA

Ljubljana, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.
Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Skupina Sij je še do pred kratkim svojo raziskovalno-razvojno dejavnost izvajala predvsem kot podporo tekoči proizvodnji, zdaj pa se usmerja tudi v razvoj za prihodnost, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič.

Rezultat te usmeritve je tudi pred kratkim ustanovljeni Kompetenčni center za inovativne kovinske materiale (IKM). Na podlagi podpisane konzorcijske pogodbe bosta poleg skupine Sij in njenih odvisnih družb v centru delovala še Inštitut za kovinske materiale in tehnologije ter Oddelek za materiale in metalurgijo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Center se bo osredotočal na štiri področja z velikim potencialom za nadaljnji razvoj, je povedal direktor za tehnologijo v Siju Slavko Kanalec. To so nikljeve zlitine in maraging jekla, 3D-tisk ter uporaba plazme za istočasno čiščenje in toplotno obdelavo nerjavnih jekel.

To po njegovih besedah dodatno nakazuje, kako se največja slovenska jeklarska skupina vse bolj usmerja tudi k drugim materialom, kot so titan, les, plastični materiali itn. To sicer pomeni tudi usmeritev v zagotavljanje vse bolj kompleksnih rešitev za stranke.

Prav na to odgovarjajo z novim kompetenčnim centrom. V okviru slednjega želijo čim hitreje razviti nove rešitve z višjo dodano vrednostjo. Prvi konkreten produkt napovedujejo že v roku enega leta.

Direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije Matjaž Godec je dodal, da je bil inštitut že od začetka načrtovan kot podpora železarski industriji in da s slednjo tako sodelujejo že skozi ves svoj obstoj, s kompetenčnim centrom pa bodo sodelovanje še okrepili. Poudaril je tudi velik razvojni potencial metalurške industrije, ki obenem postaja vedno bolj okoljsko čista.

Prednost centra bo tudi v tem, da omogočal še bolj sodoben, z industrijo povezan študij, pa je izpostavil prodekan Jožef Medved z Oddelka za materiale in metalurgijo na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti.

Na novinarski konferenci so sodelovali tudi predstavniki posameznih odvisnih družb Skupine Sij - Acroni, Metal ravne in Elektrode, ki so predstavili svoje vidike sodelovanja v novem kompetenčnem centru. Ta sicer ne bo pomenil kakšne dodatne nove zaposlitve, saj je zastavljen kot povezovalec obstoječih kapacitet sodelujočih partnerjev.