STAznanost

Na fakulteti za kemijo mladi raziskovalci predstavljajo rezultate svojega dela

Ljubljana, 22. septembra - Na ljubljanski fakulteti za kemijo poteka mednarodna znanstvena konferenca Cutting Edge 2015, na kateri več kot sto mladih predstavlja rezultate svojega raziskovalnega dela. Na fakulteti so zelo veseli tolikšnega angažmaja mladih, ki s tem napovedujejo nov val uspešnih znanstvenikov in učiteljev v našem prostoru, je dejal dekan Matjaž Krajnc.

Mlade iz tujine in domovine je v imenu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nagovorila Darinka Vrečko. Kot je dejala, na ministrstvu pozdravljajo idejo, ki je nastala v vrstah študentov, da prvič organizirajo to konferenco. Istočasno pa so študenti s tem po njenih navedbah želeli pomagati svojim kolegom, ki se potegujejo za Zoisove štipendije in morajo dokazati dosežke, vključno z objavami v znanstvenih publikacijah ali prispevkih na konferencah.

To je potrdila tudi predsednica študentske organizacije fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in idejni vodja konference Sara Drvarič-Talian. Konferenco so organizirali zaradi lanske spremembe zakona o štipendiranju, po katerem so Zoisove štipendije dosegljive le tistim študentom, ki poleg dobrega študijskega uspeha izkazujejo še dodaten izjemen dosežek, je dejala za STA. Mednje šteje tudi znanstven prispevek v zborniku konference in njegova objava v bibliografskem sistemu Cobiss.

"Ob pregledu dogodkov, namenjenih mlajšim raziskovalcem, kjer bi lahko študenti predstavili svoje raziskovalno delo, smo ugotovili, da teh praktično ni. Udeležba na konferencah pa zaradi visokih kotizacij predstavlja prevelik strošek in je za večino študentov nedosegljiva," je pojasnila.

Konferenca je sicer razdeljena v več tematskih sklopov. Poleg predavanj priznanih tujih strokovnjakov svoja raziskovalna dela predstavljajo tudi študenti.

Na konferenci sodelujejo študenti oz. mladi raziskovalci s področij varovanja okolja, farmacije, gradbeništva, materialov ter strojništva in medicine. Večina svoja dela prikazuje z razstavljenimi plakati, izbrani študenti predvsem druge stopnje in doktorski študenti pa rezultate svojih raziskav predstavljajo v obliki kratkih ustnih predstavitev.

Ena od sodelujočih je tudi študentka magistrskega študija biokemije Matija Zalar, ki si želi več tovrstnih dogodkov. "To je enkratna in lepa priložnost, da lahko širšemu občinstvu predstavimo svoje delo, za katerega študiramo celo leto ali dve," je dejala za STA.

Pravkar diplomirani kemik Andrej Hojvik, ki nadaljuje študij na magistrskem programu kemije, bo predstavil raziskovalno delo pod vodstvom mentorja. "Takšna konferenca je primerna sploh v času, ko je v veljavi spremenjen zakon o Zoisovih štipendijah," je ocenil in dodal, da je to tudi lep pregled raziskovalnega dela na fakultetah.