STAznanost

EU ob robu Expa 2015 nagradila najboljše mlade znanstvenike

Milano, 29. septembra - V nekdanji tovarni vlakov v italijanskem Milanu, ki gosti letošnjo svetovno razstavo Expo, se je nedavno odvilo že
27. tekmovanje EU za mlade znanstvenike. Zbralo se je 169 mladih raziskovalcev, starih od 14 do 20 let, ki so mednarodni žiriji predstavili svoje znanstvene projekte v upanju, da bodo izbrani za eno od prestižnih nagrad.

Poleg priznanja, da so med najboljšimi mladimi znanstveniki v Evropi, so namreč med zmagovalce 21. septembra razdelili za skupno 56.000 evrov denarnih nagrad.

Poleg tega so bile podeljene še druge nagrade, kot so obiski najboljših laboratorijev v Evropi ter udeležba na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike Memo v ZDA, ki je največje znanstveno tekmovanje na srednješolski ravni in na katerem razdelijo za več kot pet milijonov dolarjev nagrad.

Prve tri nagrade, vredne po 7000 evrov, so prejeli Sanath Kumar Devalapurkar (matematika), Poljaka Michal Baczyk in Pawel Piotr Czyž (fizika) ter Lukas Stockner iz Nemčije (računalništvo). Tri druge nagrade so odšle v Avstrijo, Rusijo in na Poljsko, tri tretje nagrade pa na Novo Zelandijo, v Nemčijo in Estonijo. Objavljen je bil tudi celoten seznam nagrajencev in njihovih projektov.

S 103 projekti iz 39 držav - držav članic EU, držav, povezanih s programom EU Obzorja 2020, in drugih gostujočih držav - je bila letošnja "izdaja" tekmovanja največja doslej.