STAznanost

Začela se je konferenca Informacijska družba 2015

Ljubljana, 29. septembra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani se je začela mednarodna multikonferenca Informacijska družba 2015. Že 18. izvedba konference se je začela v ponedeljek, uradno pa so jo odprli danes. Potekala bo vse do 13. oktobra.

Multikonferenca bo v dvotedenskem obdobju postregla s skupno 13 konferencami. Gre za eno večjih tovrstnih konferenc v tem delu Evrope, skoraj 300 prispevkov pa je v prvi vrsti posvečenih informacijskim storitvam in prehodu v informacijsko družbo.

Posamezne konference se osredotočajo na področja, kot so inteligentni sistemi, soočanje z demografskimi izzivi, kognitivna znanost, programska oprema in storitve v informacijski družbi, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, pametna mesta itn. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu http://is.ijs.si/slovenian/index.html.

Kot poudarjajo organizatorji multikonference, informacijska družba spreminja svet in tudi slovensko družbo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo in jih sprejmemo v vsakdanje življenje.

Cilj multikonference Informacijska družba 2015 pri tem ni najti dokončne odgovore na probleme, ki se porajajo ob pohodu informacijske družbe, temveč sprožiti interdisciplinarne strokovne razprave in zastaviti smernice za nadaljnje raziskovanje.