STAznanost
Medicina in zdravje

Dan odprtih vrat slovenskih kliničnih laboratorijev

Ljubljana, 2. oktobra - Slovensko združenje za klinično kemijo in laboratorijsko medicino danes v okviru slovenskega dneva klinične kemije in laboratorijske medicine prireja dan odprtih vrat v laboratorijih po vsej državi. Tako želijo širši javnosti predstaviti svoje delo, ki odločilno prispeva k odločitvam o diagnozi in zdravljenju bolezni.

V okviru vseslovenskega projekta bodo v kliničnih laboratorijih po Sloveniji predstavili svoje strokovnjake, delo ter njegov pomen pri obravnavi bolnikov. Razkazali bodo laboratorije in prikazali postopke za pridobitev analiznih rezultatov.

Laboratorijska medicina je pomemben sestavni del zdravstvenega sistema, a žal pogosto manj prepoznaven širši in tudi strokovni javnosti. "Naše poslanstvo je skrb za razvoj stroke in predvsem odgovornost za zanesljive laboratorijske rezultate, ki ob ustrezni interpretaciji prispevajo kar 70-odstotni delež pri odločitvah o diagnozi in zdravljenju bolezni. Pri delu nas zavezujejo visoka etična merila, ki so opredeljena v Kodeksu deontologije v laboratorijski medicini," so sporočili iz združenja.

Svoja vrata bodo danes odprli laboratoriji v bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Celju in Brežicah, kot tudi v zdravstvenih domovih v Velenju, Sevnici, Ljutomeru, Ivančni Gorici, Trbovljah, Logatcu, Domžalah, na Vrhniki, v Lendavi, Žalcu in Ajdovščini. Ponekod bodo ob tem izvajali tudi brezplačne meritve.

Vodeni ogledi bodo ob vnaprej določenih urah, različno po posameznih krajih, zato naj se zainteresirani za ogled pozanimajo pri instituciji, ki jo želijo obiskati. Ogledi laboratorijev v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo na primer ob 10., 11. in 12. uri, v UKC Maribor ob 14. in 16. uri.

Edina izjema je Psihiatrična bolnišnica Vojnik, kjer bo dan odprtih vrat laboratorija potekal v okviru dneva odprtih vrat bolnišnice 9. oktobra.