STAznanost

Z eEksperimentom do popularizacije naravoslovja in tehnologije

Ljubljana, 6. oktobra - Projekt eEksperimenti je spletno orodje za kreativno zasnovo in izvajanje poskusov na področju tehnike in naravoslovja, in sicer z uporabo fleksibilnega merilnega sistema z odprtokodnim programjem. Temelji na uporabi računalniško-merilne kartice Red Pitaya, ki je produkt slovenskih inženirjev. Nanjo se lahko priključijo različni senzorji in aktuatorji, s čimer se ustvari učinkovito razvojno-raziskovalno okolje.

Ideja za uporabo računalniško-merilne kartice Red Pitaya v pedagoške namene se je porodila v laboratoriju ljubljanske fakultete za elektrotehniko, kjer so kartico že uporabljali pri raziskovalnih in razvojnih projektih. Red Pitaya, ki je v kampanji na Kickstarterju leta 2013 zbrala 256.000 dolarjev, je vrhunski slovenski izdelek, poleg tega je cenovno dostopna ter omogoča raznovrstno uporabo, je razloge za uporabo Red Pitaye v projektu navedel profesor na fakulteti in vodja projekta Dejan Križaj.

S projektom želijo med drugim prispevati tudi k izboljšanju slovenskega šolskega sistema, ki po Križajevem mnenju dijake in študente neustrezno pripravi za delo v gospodarstvu. "Posledično podjetja zahtevajo dolgotrajno opravljanje prakse, nekakšno neformalno vajeništvo, ki najpogosteje ni plačano. S tem načinom dela skušamo prispevati kamenček v mozaiku premoščanja omenjenega problema."

Vsak eksperiment je zasnovan tako, da se lahko izvaja na tri težavnostne načine. Trenutno je izdelanih in didaktično podprtih pet neposrednih in en oddaljen eksperiment, ki omogoča izvajanje eksperimenta brez posredovanja računalniško-merilne kartice.

Glede vsebinskega nadaljevanja projekta ter implementacije v slovenski ter tudi mednarodni šolski sistem imajo sodelujoči v projektu zelo jasno vizijo, pojasnjuje Križaj, težava pa je obstoječi model financiranja, ki nadaljevanja projekta ne predvideva. "Manj kot eno leto časa za tako obsežen projekt se je izkazalo kot izjemno zahtevno delo. Vložili smo veliko naporov, da bi izdelali koristno orodje, in zdelo bi se nam škoda, če bi šlo v pozabo."a
V projektu eEksperimenti sta poleg Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sodelovali tudi ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko ter pedagoška fakulteto.

V oktobru oziroma novembru 2015 bodo organizirali delavnico eEksperimenti za učitelje, na kateri se bodo učitelji seznanili s platformo eEksperimenti ter tudi sami preskusili eksperimente in druge funkcionalnosti platforme. Več informacij o projektu ter prihajajoči delavnici je na voljo na tem naslovu ter v zgibanki projekta. https://www.1ka.si/a/73253.