STAznanost

Univerzi v Ljubljani in Mariboru med 800 najboljšimi na svetu

Maribor/Ljubljana, 6. oktobra - Ljubljanska in mariborska univerza sta se uvrstili na lestvico najboljših univerz na svetu revije Times Higher Education, ki za obdobje 2015/2016 obsega 800 univerz. Univerza v Mariboru je zasedla najvišje mesto med slovenskimi univerzami. "Naj nam je to vzpodbuda za še boljše delo v prihodnje," je uvrstitev komentiral rektor Igor Tičar.

Univerza v Mariboru je z uvrstitvijo med 600 najboljših univerz na svetu zasedla najvišje mesto med slovenskimi univerzami. Rezultati Timesove lestvice po rektorjevih besedah potrjujejo, da je mariborska univerza kakovostna univerza. Dodal je, da naj bo uvrstitev vzpodbuda za boljše delo v prihodnje, in se zahvalil vsem, ki so prispevali k temu uspehu, so danes sporočili z univerze.

Po podatkih revije ima mariborska univerza 14.531 študentov, od tega štiri odstotke predstavljajo mednarodni študenti.

Univerza v Ljubljani, ki ima 48.821 študentov, se je na seznamu uvrstila med 800 najboljših univerz. Tako kot mariborska univerza ima tudi ljubljanska štiri odstotke mednarodnih študentov.

Timesova lestvica ocenjuje, kako univerze uresničujejo svoja temeljna poslanstva na področjih poučevanja, raziskovanja, citiranja, prenosa znanja in mednarodne vpetosti. Uporablja 13 kazalnikov, ki zagotavljajo celovito in uravnoteženo oceno kakovosti delovanja univerz, so zapisali na mariborski univerzi.

Strokovnjaki revije so ocenili 1100 univerz, na lestvico pa se jih je uvrstilo 800, med njimi tudi dve slovenski. Prvo mesto na lestvici je zasedel California Institute of Technology, drugo mesto univerza v Oxfordu, tretje pa stanfordska univerza. Med prvih pet sta se uvrstili tudi univerza v Cambridgeu in Massachusetts Institute of Technology.

Najnovejša lestvica je sicer pokazala, da se dominantnost univerz iz Združenih držav Amerike zmanjšuje, narašča pa vpliv evropskih univerz. Dobre rezultate dosegajo predvsem univerze iz Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske in Švice.