STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Kandidat za novega direktorja Kemijskega inštituta je Gregor Anderluh

Ljubljana, 13. oktobra - Upravni odbor Kemijskega inštituta bo vladi za novega direktorja inštituta predlagal Gregorja Anderluha, vodjo Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu. Formalni postopek izvolitve direktorja zahteva potrditev izbranega kandidata s strani vlade, so danes v Ljubljani povedali predstavniki inštituta.

Ljubljana, Kemijski inštitut. Dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2013 Gregor Anderluh. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2013 Gregor Anderluh.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Prejšnji direktor inštituta Janko Jamnik je decembra lani umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu na parkirišču v bližini gostinskega lokala na ljubljanskem Viču. Jamnikovega umora je osumljen nekdanji sodelavec inštituta Milko Novič, ki pa je na predobravnavnem naroku krivdo zanikal. Kot v. d. direktorja inštitut zdaj vodi Janez Levec.

Na razpis za direktorja Kemijskega inštituta se je prijavilo pet kandidatov. Gre sicer za ponovljeni razpis, potem ko se je na prejšnjega prijavilo šest kandidatov, a se upravni odbor ni odločil za nobenega.

Levec je v nedavnem pogovoru za STA pojasnil, da se sam na razpis ni prijavil, saj je pred upokojitvijo. Prva naloga novega direktorja bo nadaljevanje dela, ki ga je začel prejšnji direktor inštituta Janko Jamnik, je dodal.

To po njegovih besedah pomeni predvsem povezovanje inštituta z drugimi evropskimi znanstvenoraziskovalnimi institucijami. "Za to moramo biti vrhunski in kakovostni, kar nam je deloma že uspelo, saj smo prepoznavni v evropski raziskovalni shemi. Povezovanje je možno le v enakopravnem sodelovanju kakovostnih kadrov. Tu vidim možnost inštituta," je povedal.