STAznanost

Univerza v Novi Gorici zaokrožuje dve desetletji dela in razvoja

Nova Gorica, 15. oktobra - S slavnostno akademijo na dvorcu Zemono bo Univerza v Novi Gorici nocoj obeležila dvajsetletnico dela in razvoja. Na slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor Univerzi v Novi Gorici vročil državno odlikovanje red za zasluge za izjemno uspešen razvoj in dosežke, s katerimi je oplemenitila slovenski visokošolski prostor.

Začetki Univerze v Novi Gorici segajo v leto 1995, ko je bila ustanovljena Fakulteta za znanosti o okolju - prva mednarodna podiplomska šola v Sloveniji, ki sta jo ustanovila Mestna občina Nova Gorica in Institut Jožef Stefan iz Ljubljane. V samo treh letih se je zaradi uvedbe novih študijskih programov in širitve znanstvenoraziskovalne dejavnosti leta 1998 reorganizirala in preimenovala v Politehniko Nova Gorica. Leta 2005 je Senat Politehnike sprejel sklep, da Politehnika Nova Gorica spremeni status in se preimenuje v Univerzo v Novi Gorici.

Ključna prelomnica pri nastanku četrte slovenske univerze se je zgodila 17. marca 2006, ko je svet za visoko šolstvo potrdil nastanek Univerze v Novi Gorici. Od tu naprej je razvoj stekel še hitreje tako na področju raziskovalne in razvojne dejavnosti kot tudi pri študijskih programih.

Univerza v Novi Gorici je, kot pravijo na univerzi, raziskovalno usmerjena in mednarodno vpeta univerza z vrhunskimi raziskovalci in pedagogi, ki svoje znanje študentom posredujejo v okviru študija na petih fakultetah in dveh visokih šolah, ki ponujajo izobraževanje na področju okolja, humanistike, fizike, umetnosti, vinogradništva in vinarstva ter gospodarskega inženiringa.

Raziskovalna dejavnost poteka v šestih laboratorijih in šestih centrih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni so v manjše in večje mednarodne projekte ter sodelujejo z ustanovami z najvišjim ugledom.

Posebnost novogoriške univerze se kaže tudi v raznolikosti in sodobnosti raziskovalnih in študijskih programov, ki so bili ustvarjeni v ozki navezanosti sodelovanja z industrijo in podjetniškimi potrebami iz regije.

"Posebej smo ponosni tudi na dejstvo, da so naši podiplomski študijski programi zanimivi tudi za tuje študente s celega sveta. Slednji namreč predstavljajo kar polovico podiplomske študentske populacije. Tudi univerza sama postaja privlačno okolje za tuje znanstvenike in profesorje, zato število zaposlenih strokovnjakov iz drugih držav nenehno narašča in v tem trenutku dosega že 22 odstotkov vseh zaposlenih," so zapisali v sporočilu na Univerzi v Novi Gorici.

Na današnji slovesnosti bo rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik podelil dve priznanji častni doktorat Univerze v Novi Gorici, imenoval častnega člana ter podelil priznanje zaslužni profesor in zlato plaketo Univerze v Novi Gorici.