STAznanost

Novomeška Fakulteta za informacijske študije dobila lastne prostore

Novo mesto, 21. oktobra - Fakulteta za informacijske študije (Fiš), ki jo letos obiskuje 200 rednih in izrednih študentov, bo danes odprla svoje nove prostore v nekdanji poslovni stavbi v novomeškem Bršljinu. Nakup že opremljene stavbe je stal 1,9 milijona evrov. Evropski vložek je znašal 1,5 milijona evrov, približno 265.000 evrov je dodala država, razliko so pokrili sami.

S fakultete so za STA sporočili, da so omenjeno izobraževalno ustanovo kot edino javno fakulteto v jugovzhodni Sloveniji ustanovili leta 2008, do nakupa lastnih prostorov pa so gostovali v prostorih novomeške srednje gostinske šole.

V novo stavbo, ki na nekaj manj kot 1200 kvadratnih metrih omogoča poučevanje in delo v šestih predavalnicah, knjižnici, laboratoriju in pisarnah, pa so se preselili pred kratkim.

Fiš, ki zaposluje 27 visokošolskih učiteljev in devet strokovnih sodelavcev, v tekočem šolskem letu obiskuje 200 rednih in izrednih študentov, pri njih je do zdaj diplomiralo nekaj manj kot 130 študentov. Njihov akademski zbor sicer sestavlja 45 visokošolskih učiteljev, sodelavcev, raziskovalcev in sodelavcev, so navedli.

Usmerjeni so v področje visoko zmogljivega računalništva in kompleksnih simulacij, njihov cilj je izobraževanje za ustvarjalne in perspektivne informacijske ter inženirske poklice. Na svojem področju bi radi postali vodilno središče jugovzhodne Evrope.

Vključili so se v ključna mednarodna omrežja in navezali tesno sodelovanje z območnim gospodarstvom, so še sporočili z novomeške Fiš.