STAznanost

Generalni direktor IAEA obiskal Reaktorski center IJS

Ljubljana, 21. oktobra - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano je v okviru dvodnevnega obiska v Sloveniji danes obiskal tudi Reaktorski center Instituta Jožef Stefan (IJS) v Brinju pri Ljubljani. Ogledal si je raziskovalni reaktor Triga, ionski pospeševalnik Tandetron in razstavo o jedrski energiji, so sporočili iz IJS.

Direktor IJS Jadran Lenarčič ter raziskovalke in raziskovalci inštituta so Amana danes seznanili z najodmevnejšimi raziskovalnimi aktivnostmi in raziskovalno opremo na področju miroljubne rabe jedrske energije in okoljskih znanosti v Sloveniji.

V okviru obiska so govorili tudi o mednarodni vpetosti in uspehih slovenskih jedrskih in okoljskih raziskovalcev ter izzivih, ki jih še posebej med ekonomsko recesijo prinaša pomembno oslabljeno financiranje raziskav iz domačih javnih sredstev, so zapisali v IJS.

Slovenija je najmanjša jedrska država na svetu. Kljub temu, da razpolaga le s polovico elektrike, ki jo proizvaja jedrska elektrarna v Krškem, ji pripadajo vse dolžnosti in odgovornosti za varno obratovanje te omenjene elektrarne. Med ključne dolžnosti jedrske države sodita tudi krepitev in nadaljnji razvoj kritične nacionalne strokovne infrastrukture, vključno z raziskavami in visokošolskim izobraževanjem, so pojasnili na institutu.

Kot so še sporočili iz IJS, je Amano dejavnosti instituta ocenil kot zgledne. IJS in Sloveniji pa je obljubil tudi polno podporo IAEA pri krepitvi in nadaljnjem razvoju raziskav in visokošolskega izobraževanja, ki so nujno potrebna za dolgoročno varno obratovanje jedrske elektrarne in varovanje okolja.