STAznanost

Področje ved o življenju pogosto spregledano

Ljubljana, 24. oktobra - Za napredek družbe je poleg tehnološkega napredka nujno tudi investiranje v področje življenjskih ved, ki pa je s strani investitorjev pogosto prezrto, so prepričani organizatorji nedavnega dogodka Rome wasn't build in a day. Ta je bil namenjen predstavitvi podjetij s področja ved o življenju ter iskanju sinergij z italijanskimi investitorji.

Organizatorji četrtkovega dogodka, ki je potekal v NLB Centru inovativnega podjetništva, so prepričani, da investitorji področje življenjskih ved pogosto spregledajo. Omenjeno področje namreč zahteva večje razumevanje tehnologije, ki jo podjetje razvija, prinaša višje stroške investicije v začetni fazi in v fazi rasti ter višje fiksne stroške. Takšno podjetje za investitorje torej predstavlja večje tveganje in daljše časovno obdobje za povratek investicije, so prepričani organizatorji.

"Kot biotehnologinja menim, da so znanje, dobre ideje in njihova realizacija v obliki uspešnih podjetij na področju naravoslovja pomemben del našega življenja. Zato je za boljše svetovanje s strani investitorjev, pomembno razumevanje specifik, s katerimi se taka podjetna soočajo, saj bomo le tako omogočili korak v pravo smer," je izpostavila organizatorka dogodka s strani Zavoda ZMAG Ajda Marič.

Na dogodku so se predstavila slovenska podjetja s področja življenjskih ved, kot so Animacel, Wineist, BioSistemika, DS Meritve, Breathing labs in Sweet Speed, ki so poskušala pritegniti zanimanje investitorjev.

Med drugim so se udeleženci seznanili tudi s prvim spletnim trgovalnim sistemom za trgovanje s poslovnimi terjatvami - borzo terjatev ter investicijsko platformo Conda Crowdinvesting, ki bo prva registrirana platforma v Sloveniji. Omogočala bo pridobivanje financ za razvoj podjetij, hkrati pa posameznikom omogočila investiranje. Predvidoma jo bodo zagnali v decembru, je na dogodku pojasnila Marina Markežič iz Conde Slovenija.

V platformo, ki je trenutno že aktivna v Avstriji, Nemčiji in Švici, je bilo doslej investiranih že 3,6 milijona evrov, investicije pa je pridobilo 33 projektov. Povprečna investicija znaša okoli 900 evrov, uspešno investiranih pa je bilo kar 85 odstotkov vseh podjetij na Condi, kar Markežičeva povezuje s strogimi vstopnimi pravili ter podporo Conde med kampanjo.

Dogodek je v sodelovanju z italijanskimi partnerji LCA Studio legale iz Milana organiziral Zavod ZMAG - zavod za zagon malega gospodarstva s pomočjo množičnega financiranja.