STAznanost

Na Slovenskem forumu inovacij se bo predstavilo 45 najboljših inovacij

Ljubljana, 23. oktobra - Javna agencija Spirit bo 17. in 18. novembra v Športnem centru Hit v Šempetru pri Gorici v okviru 10. Slovenskega foruma inovacij na ogled postavila 45 najboljših inovacij, od tega 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev.

Spirit je za predstavitev na forumu prejel 87 prijav, od tega 50 proizvodov in 37 storitev. Največ prijav so oddali inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev, in sicer 34. Mikro, majhna in srednja podjetja so jih prijavila 23, pet prijav so oddala velika podjetja, tri prijave pa razvojno-raziskovalne organizacije.

Med prijavami je bilo sicer 22 inovacij s področja računalništva in informatike, 16 s področij elektrotehnike in telekomunikacij, 14 s področja strojništva, 10 s področja arhitekture in gradbeništva, 10 s področja športa in rekreacije ter pet s področja ekologije.

Prijave je ocenjevala komisija 36 strokovnjakov, končna ocena vsake prijave pa je bila sestavljena iz treh ločenih ocen, v okviru katerih so člani komisije ovrednotili tehnične, vsebinske, inovacijske in podjetniško-poslovne vidike, so na Spiritu zapisali v sporočilu za javnost.

Ključni kriteriji ocenjevanja so bili izvirnost ideje, stopnja novosti, tržna privlačnost, praktična in uporabna izvedljivost, stopnja izvedbe oziroma dodelanosti, ekonomski učinki in neposredni družbeni učinki.

Slovenski forum inovacij vsako leto obišče 2000 podjetnikov, razvojnikov, raziskovalcev, inovatorjev, menedžerjev, predstavnikov podpornih institucij, novinarjev in tistih, ki se spogledujejo s podjetniško potjo.

Kot dodajajo na Spiritu, pa forum letos postaja mednarodna prireditev z vključevanjem poslovne in investicijske javnosti iz območja osrednje in jugovzhodne Evrope, saj si želi postati ena od pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope in na ta način prispevati k vzpostavljanju poslovnih vezi med slovenskim in tujim inovativnim potencialom.