STAznanost

Podonavska rektorska konferenca v Mariboru o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora

Maribor, 5. novembra - Univerza v Mariboru te dni gosti letno Podonavsko rektorsko konferenco, drugo največjo mrežo visokošolskih institucij v Evropi, ki povezuje skoraj 70 univerz. Na njej okoli sto predstavnikov vodstev univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav razpravlja o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora.

Maribor, Univerza v Mariboru. Univerza v Mariboru te dni gosti letno Podonavsko rektorsko konferenco, na kateri bodo predstavniki univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav razpravljali o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerza v Mariboru.
Univerza v Mariboru te dni gosti letno Podonavsko rektorsko konferenco, na kateri bodo predstavniki univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav razpravljali o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerza v Mariboru. Univerza v Mariboru te dni gosti letno Podonavsko rektorsko konferenco, na kateri bodo predstavniki univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav razpravljali o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora. Predsednik Podonavske rektorske konference Doru Pamfil. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Univerza v Mariboru.
Univerza v Mariboru te dni gosti letno Podonavsko rektorsko konferenco, na kateri bodo predstavniki univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav razpravljali o harmonizaciji podonavskega visokošolskega prostora.
Predsednik Podonavske rektorske konference Doru Pamfil.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Podonavska rektorska konferenca (DRC) po besedah njenega predsednika Doruja Pamfila pokriva zelo raznoliko geografsko, kulturno in gospodarsko območje, v katerem je več kot 3,5 milijona študentov. "DRC je platforma 68 univerz iz 15 držav, ki jih druži skupni cilj izboljšanje svojih visokošolskih sistemov, poučevanja in raziskovanja," je povedal ob začetku današnjega glavnega dne konference.

Kot je dejal, je harmonizacija v evropski politiki v zadnjem času zelo priljubljena beseda, zaradi boljše mobilnosti in poklicnih možnostih pa je nujna tudi na področju izobraževanja. "Mreža, kot je DRC, lahko naredi Evropo močnejšo," je prepričan. "Zdaj je čas za nas kot predstavnike univerz, da ponudimo oblikovalcem politik nove ideje, ne le kako uskladiti izobraževane programe na vseh ravneh ampak tudi glede pametne specializacije, ki je sredstvo za izogibanje fragmentaciji in podvajanju naložb v raziskave."

Mreža spodbuja tudi skupne raziskovalne projekte, kot je na primer 70 milijonov evrov vreden projekt upravljanja reke Donave (DREAM), ki ga vodi dunajska univerza BOKU in vključuje enajst držav. "Naše članice želijo prispevati k ustvarjanju potrebnih sinergij med regionalnimi politikami in pobudami EU v regiji za dobro naših ljudi," je še povedal Pamfil.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je izpostavila, da je podonavska regija ključnega pomena za Slovenijo, ne le s stališča izobraževanja in raziskovanja ampak tudi gospodarstva. "Nenazadnje gre za regijo, ki se v tem trenutku sooča s posebnim izzivom, ki ima lahko tudi kritične razsežnosti. Ko pride do krize, je nujno, da stopimo skupaj in najdemo skupne rešitve," je dejala in spomnila na trenutni val beguncev, ki se z Bližnjega vzhoda vali v Evropo.

Iz Slovenije so članice Podonavske rektorske konference univerze v Mariboru, Novi Gorici in na Primorskem. Po besedah rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja gre za pomembnega igralca v regiji, zato so zelo ponosni, da lahko gostijo to konferenco. "Vsi skupaj si prizadevamo za razvoj regije," je dejal.

Na konferenci se bodo med drugim posvetili vprašanju večje mobilnosti študentov in profesorjev v regiji, s katerim bi omogočili spodbujanje medsebojnega razumevanja in sodelovanja. Prav tako bodo spregovorili o hitrem razvoju znanja in tehnologije, ki vpliva na družbo in gospodarstva ter igra vse pomembnejšo vlogo pri preobrazbi visokega šolstva in raziskovanja. V okviru konference bo potekala tudi skupščina Podonavske rektorske konference, na kateri bodo izvolili novega predsednika.